(ФОТО/ВИДЕО) ПОДЕЛА СРЕДСТАВА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЈУ ДОМАЋИНСТАВА У АПАТИНСКОЈ ОПШТИНИ

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

Одлуком општинског штаба за ванредне ситуације, а у циљу сречавања ширења вируса Ковид- 19, данас је Јавно комунално предузеће„Наш Дом“ у сарадњи са месним заједницама и уз помоћ 100 волонтера организовало поделу дезинфекционог средства домаћинствима у свим селима општине Апатин.

Подељено је око 60000 литара разблаженог натријум-хипохлорита, средства које је Светска здравствена организација препоручила за дезинфекцију радних површина, подова, рукохвата, а које„Наш Дом“ успешно производи и користи за дезинфекцију воде.

Aкцији се придружила и заменица председника општине Апатин, Дубравка Kораћ која је са тимовима волонтера достављала дезинфекционо средство грађанима.

-Данас организујемо поделу дезинфекционог средства по селима општине Апатин. У Пригревици ће по 5 литара средства добити преко 1500 домаћинстава, у Сонти 1700, Свилојеву 517 и Kупусини 830. Акција поделе дезинфекционог средства биће настављена сутра у Апатину где ће волонтери доставити натријум-хипохлорит за 7000 домаћинстава. Волонтери су се веома добро организовали, има их око стотињак и ја бих желела да им се захвалим од свег срца на овом ангажману. Желим да кажем да смо сви на истом задатку, најбитнијем и за нашу општину и генерално за читаву државу, а то је да сачувамо здравље и животе наших суграђана, рекла је Дубравка Kораћ.

Средство које је данас подељено домаћинствима је разблажено и може одмах да се примењује. Иако је уз канистер одштампано и упутство за примену, волонтери су грађане додатно подсећали да оно не сме доћи у додир са кожом те да се користи само за спољну употребу, бетонске површине, плочице и рукохвате.

-Свака част, немам речи за ово. Хвала вам од срца, мислим да је то спас за нас грађане пошто је јако тешка ситуација. Третираћемо бетоне, дворишта и друге површине. Не излазимо, само што одемо по хлеб и основне ствари што нам требају. Време проводимо уз телевизор и спремајући кућу, каже Мирјана Јеремић из Сонте. Њен комшија Зоран такође је захвалан на донацији општине Апатин.

-План ми је да дезинфикујем читаво двориште, а у наредном периоду очекујем да ће подела бити поновљена па ћемо то радити и чешће. Апелујем на све суграђане да се чувају и остану у кућама, наглашава Зоран Петровић из Сонте.

-Од како је почела ванредна ситуација мало сам се више посветила мужу. Играмо човече не љути се, карте, кувамо, спремамо… Ћерка и зет донесу све што треба и не излазимо. Дезинфекционим средством ћемо третирати све површине око куће, каже сноћанка Љиљана Брдарић.

Средство ће ми добро доћи да попрскам двориште јер је са нама у домаћинству тетка која има 92 године и зато ја не волим да нам нико долази док траје ово стање са корона вирусом. Мислим да је ово добра акција, каже Милан Шашић из Свилојева.

-Придржавамо се мера које су прописане, што морамо то одрадимо, што није неопходно одложимо. Морамо ићи у атар, али се придржавамо прописа о забрани кретања па пре 17 часова идемо кући. Помогао сам када су се прскале улице и мислим да је ово одлично што се народу дели средство за дезинфекцију да се сами заштите колико могу. Попрскаћу места којима се највише пролази рекао је Жељко Ћулибрк из Свилојева.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *