FORUM ŽENA SPS-a ORGANIZOVAO TRIBINU -ULOGA ŽENA U POLITICI

APATIN POLITIKA SOMBOR SRBIJA STRANAČKA HRONIKA SVET VESTI VOJVODINA

Forum žena Opštinskog odbora SPS, organizovao je danas u Velikoj sali Skupštine opštine Apatin tribinu posvećenu ulozi žena u politici na kojoj su pored mnogobrojnih članova i simpatizera učestvovale prof. dr Branislava Belić, specijalista transfuziolog-hematolog, članica predsedništva Foruma žena SPS , Vesna Bijelić Francuski, predsednica Foruma žena SPS u Vojvodini i Zorica Balać, predsednica Foruma žena SPS – Apatin.

Prema rečima prof. dr Branislave Belić učešće žena u politici, u Srbijii, daleko je od ravnopravnog -Uloga žena i moć u političkim procesima je veoma ograničena, a tribina ima za cilj  da doprinese osvešćivanju i ohrabrivanju mladih žena da se više uključe u političke procese i sisteme odlučivanja i na taj način afirmišu kao političarke, aktivistkinje i državne funkcionerke, izjavila je doktorica Belić.

-Posmatrano  prema broju  stanovnika u Srbiji , žena ima nekoliko procenata više, a nisu proporcionalno zastupljene u politici.One su tek na trećem mestu. Uloga žena je da se bave onim političkim pitanjima vezanim za rodnu ravnopravnost, za ekonomiju, preduzetništvo , za zdravstvene socijalne teme.Ako to posmatramo kao naše profesionalno zanimanje, mogu da zarađuju kao i muškarci, poručila je doktorica Belić.

Ona je rekla da današnja tribina ima za cilj savladavanje tradicionalnog shvatanja rodnih odnosa i rodnih razlika, kao i drugih barijera sa kojima se žene u Srbiji suočavaju kada odlučuju da li da aktivno participiraju u politici.

-Ovo je jedan od načina i vidova da se žene motivišu za ulazak u politiku.Problem je što ženama koje se bave politikom, drugo radno vreme kao ženi političarki počinje kad se vrati kući.Zbog loše ekonomske situacije moraju da obavljaju mnogobrojne kućne poslove, a to predstavlja radno vreme od 16 sati.Politika traži celog čovka , pa isto tako i ženu, izjavila je na kraju  prof. dr Branislave Belić.

 prof. dr Branislave Belić Tribina žene u politici, forum žena sps-a Tribina žene u politici, forum žena sps-a