ФИНСKА СЛУЖБЕНО НАЈСРЕЋНИЈА ЗЕМЉА СВЕТА, СРБИЈА НА 48. МЕСТУ

IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR SRBIJA VESTI

Иако je попут остатка света погођена епидемијом коронавируса, Финска је одбранила наслов најсрећније државе на свету и заузима прво место УН-ове лествице четврту годину заредом, а Србија је 48. међу 149 земаља, објављено је у данас уочи Светског дана среће.

За ауторе истраживања то није “никакво изненађење” и истичу да је Финска “увек била врло високо пласирана на темељу мера међусобног поверења које су помогле да се заштите животи и егзистенција у време пандемије” ковида-19.

Финску води премијерка Sanna Marin и та је земља једна од 23 државе обухваћене истраживањем којима управља жена.

“Финци су настојали ускладити политику с општим осећајем благостања”, наводе аутори.

Лествица среће темељи се на статистичким подацима Галупова истраживања о томе колико се сами грађани осећају срећнима.

У свету је пандемија цовида-19 однела 2 милиона живота у 2020. и то је готово четири одсто више у односу на редовну смртност у години.

У извештају се наводи и колика је привредна цена пандемије те цена за ментално здравље становништва.

“Пандемија нас подсећа на глобалне претње околини, на ужурбану потребу за сарадњом и потешкоће у постизању сарадње у свакој земљи и глобално”, рекао је један од аутора истраживања Jeffrey D. Sachs из Центра за одрживи развој при универзитету Цолумбиа.

Индекс среће темељи се на резултатима као што су БДП по глави становника, очекивани животни век грађана, слободе, перцепција корупције у влади и привредним субјектима.

Kао и обично врх лествице заузимају земље европског севера па Финску следе Данска, Швајцарска, Исланд, Холандија, Норвешка, Шведска, Луксембург те Нови Зеланд изван Европе, а на 10. месту је Аустрија.

Србија је заузела 48. место, а у њеном окружењу међу земљама бивше Југославије слабије су Хрватска на 60. месту, Босна и Херцеговина на 64. месту, Црна Гора на 72. те Македонија на 94. месту. Мађарска је заузела 53. место.

Боље рангиране су Словенија, на 29. месту и Италија која је заузела 28. место.

Сједињене Државе сврстане су на 20. место, Русија је 77., Kина 85., а Индија је на 140. месту.

Дно лествице од 149 држава обухваћених статистиком заузимају Руанда, Зимбабве и Афганистан.

Извештај је спроведен за УН-ову мрежу СДСН (Sustainable Development Solutions Network)), објављен је уочи Светског дана среће који се слави у суботу, 20. марта.

Index

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *