ЂУБРИВА НЕМА ДОВОЉНО, ЦЕНЕ НА ИСТОРИЈСКОМ МАКСИМУМУ

EKONOMIJA VESTI VOJVODINA

Овог пролећа сетва у Србији треба да се обави на око два милиона хектара и почеће на време, а какав ће бити род зависиће од временских услова, али и минералних ђубрива, напомињу аграрни аналитичари и стручњаци и напомињу да је већ сада сетва кукуруза скупља за 50 одсто, док ће сетва соје и сунцокрета бити скупља за око 30 одсто. Продавци минералних ђубрива из Сомбора истичу да овог репро материјала нема довољно, да су цене на историјском максимуму, да амонијум нитратата није ни било од јесени, а да је општи утисак да ће потрошња минералних ђубрива бити знатно мања него ранијих година што ће се свакако одразити на приносе.

За овогодишну сетву ратарских култура пољопривредни произвођачи кажу да ће бити то сетва надања и страховања, јер је поскупела од 30 до 50 одсто, па се о рачуници ни не размишља. Земљорадници из околине Сомбора истичу да њиве неће бити гладне и ако ће се смањити коришћење минералних ђубрива, али је питање у којој мери ће њиве бити жедне.

-Четири килограма пшенице дајем за килограм вештака, па то је катастрофа. Ми немамо наводњавање, а онај ко га има може и да се нада већем приносу, а ми чекамо кишу, јер смо фабрика под ведрим небом. Свуда пада киша, а само код нас нема падавина, каже Стипан Хорњак, пољопривредни произвођач из Градине.

-Ове цене човек више не може да укалкулише. Мање ћемо бацати урее овог пролећа, како на кукуруз, а тако и на сунцокрет и соју. Мислим да то неће бити драстично смањење, једино што временски услови нам не иду никако на руку, јер је за последња три месеца било јако мало падавина, од 10 до 15 литара месечно падавина, што је доста скромно, ако их не буде више, питање је како ће бити, истиче Јосип Парчетић, пољопривредник и сточар из Градине.

Проблем са ђубривом постоји у целом свету, сматрају аграрни аналитичари и додају да је за ову сетву код нас поскупело за два и по пута више у односу на прошлу годину.

-Србија у просеку годишње увози око 450.000 до 500.000 тона азотних ђубрива и 200.000 до 250.000 тона Мпк ђубрива. Највише увозимо из Руске Федерације, Аустије, Мађарске и Хрватске. Проблем ђубрива сада постоји у целом свету, а цена је порасла за два и по пута више у односу на прошлу годину, напомиње Бранислав Гулан, аграрни аналитичар.

Александар Бошњак, директор “Агро Раванград” Сомбор каже да у очекивању пада цена пољопривредници нису журили много са набавком минералних ђубрива, али избијањем Руско-Украјинског рата дошли су у ситуацију да је минерално ђубриво знатно поскупело.

-Нећу говорити о цифрама, али ћу рећи да су садашње цене на историјском максимуму. Минерално ђубриво азот и уреа се набавља преко 90 одсто из Русије и тако је било и ранијих година. Тренутно, транспорти иду отежано и успорено, јако много ратних бродова је у Црном мору, по нашим инфомрацијама, када ратни бродови плове, онда трговачки стоје. Чињеница је да ће пољоприовредни произвођачи растурити много мање минералних ђубрива него ранијих година по јединици површине, поједини ће се служити лањским количинама, а многи ће преполовоти или знатно сјмањити у односу на раније године, рекао је Бошњак.

Овог пролећа сетва у Србији почеће на време, какав ће бити род зависиће од временских услова, док ће убирање приноса зависити од минералних, али и природних ђубрива којих немамо довољно.

Извор: РТВ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *