ЂОКОВИЋ ОТВОРИО 8. ДУНАВСКИ БИЗНИС ФОРУМ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI VOJVODINA

Осми дунавски бизнис форум окупио је ове године велики број представника јавног и приватног сектора, универзитета и компанија које послују у јединственој територијалној мрежи у сливу реке Дунав. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић свечано је отворио Форум, а потом узео учешће у пленарној седници.

Дунавски бизнис форум је плод приватног и јавног партнерства, тачније сарадње ,,Медија инвента“ д.о.о. и Покрајинске владе, са циљем да се промовише и афирмише Дунавска стратегија. Ове године, осми по реду, Форум се организује под покровитељством Привредне коморе Србије, Покрајинске владе и Града Новог Сада, у организацији ,,Медија инвента“ д.о.о., Уније послодаваца Србије, Удружења за европску територијалну сарадњу ТЕРИС са седиштем у Словенији, Института европских региона из Салцбурга и Кластера ,,Екопанонија“ из Новог Сада.

Овогодишњи Форум је у знаку повезивања људи, тржишта и стварања нових културних образаца у дунавском сливу. Један је од најзначајнијих регионалних скупова, посвећен имплементацији Дунавске стратегије и утицају бизниса на њен одговоран и одржив развој. Ове године, поред земаља из региона и земаља ЕУ, учествују и гости из Јордана, Уједињених Арапских Емирата, Малезије, Вијетнама и Индонезије. С обзиром на то да је Дунавска стратегија један од значајнијих развојних програма, изазов је, али и мотив, превасходно због чињенице да у Дунавској регији живи око 100 милиона људи. 

Отварајући Форум, потпредседник Ђоковић је нагласио да сам форум има као главни циљ што боље повезивање и достизање бољег животног стандарда у региону, те да је један од стубова Дунавске стратегије управо култура, поред бизниса, транспорта и заштите животне средине.

,,Оно што је створило свест о постојању Дунавског региона и што је симболизирало потребу за његовом институционалном организацијом јесте култура. Као што су кроз историју цивилизације настајале покрај великих река, тако су се слични процеси неминовно одигравали дуж дунавског тока. Све се то може отелотворити у фрази да се различитости привлаче, али да сличности стварају. Ми смо уједињени у сличности, којој дајем име Дунавска култура. Управо у свести о културном обрасцу и идентитету настају материјалне експресије културе“, рекао је Ђоковић и упутио поруку да је неопходно пробудити свест о Дунавској култури.  

Циљеви овогодишњег Форума су и унапређење сарадње Србије са суседним и другим европским земљама, повезивање људи, идеја, тржишта и њихових потреба, изградња инфраструктуре, развој енергетских система, употреба културе и културолошких обележја, стварање оптималних услова за јачање институционалних и људских капацитета, промоција одрживог развоја, конкурентности, безбедности, енергетске ефикасности, заштите животне средине, социјалне политике, јавног и приватног партнерства, те креирање платформе за институционалне и корпоративне лидере.

У оквиру 8. Дунавског бизнис форума Иван Ђоковић је учесник и данашњег значајног привредног панела, под називом ,,Бизнис и његова улога у изградњи и јачању просперитета“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *