DELEGACIJA OPŠTINE APATIN PRISUSTVOVALA OBELEŽAVANJU 101. GODIŠNJICE CERSKE BITKE

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA VESTI VOJVODINA

Delegacija apatinske opštine prisustvovala je obeležavanju 101. godišnjice od Cerske bitke. U delegaciji su bili predstavnici: lokalne samouprave, Organizacije rezervnih vojnih starešina, Društva srpskih domaćina, Saveta socijalističke omladine, kao i učenici Gimnazije “Nikola Tesla”.

BenQ Digital Camera

Svečanost je održana u spomen-kompleksu “Cerska bitka” u Tekerišu kod Loznice. U okviru državne ceremonije, položeni su venci kraj spomenika i odate su državne i vojne počasti, a prigodnom programu prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Loznice, Šapca, Krupnja, kao i predstavnici brojnih udruženja građana. Održan je i “Javni čas” u organizaciji Društva srpskih domaćina.

Cerska bitka, koja se odigrala tokom avgusta 1914. godine, simbol je jedne od najznačajnijih i najvećih pobeda Srpske vojske u Prvom svetskom rat. Kako navode hroničari, predstavlja blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Pripadnici srpske vojske, predvođeni generalom Stepom Stepanovićem, pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma. Zbog izuzetnih zasluga u rukovođenju i komandovanju, Stepanović je unapređen u čin vojvode.

Organizator državne ceremonije je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

BenQ Digital Camera