ČLANOVI GKUD-A DUNAV U KOPENHAGENU

APATIN KULTURA SVET VESTI

Na poziv Srpskog folklornog ansambla “Opanak” iz Kopenhagena, umetnicki rukovodilac GKUD-a Dunav Nemanja Borojević i asistent Aleksandra Rapaić cu prosli vikend bili kod njih u radnoj poseti. Inicijativa je potekla od Apatinke Jovane Pecovski (dugogodisnjeg clana GKUD-a Dunav) koja u Kopenhagenu studira i vodi Srpsko kulturno-umetničko društvo.

Na Jovanin poziv su se Nemanja i Aleksandra uputili u Dansku da bi postavili koreografiju “Igre iz Srbije” i pomogli im u radu. Put je bio više nego uspešan jer su svi članovi savladali što im je bilo zadato i nastupili u Švedskom gradu Helsingborgu.

Prilikom posete, Nemanja je radio i sa veteranskim sastavom koji će u narednom periodu učitisvoju koreografiju i nadamo se uspešno nastupiti na nekom od predstojećih nastupa.

-Danska kao zemlja odiše opuštenošću i jako dobrom organizacijom života i osnovnih stvari koje su potrebne za takav život. Vreme je drugačije nego u Srbiji i bilo nam je potrebno dva dana da se adaptiramo na vremenske prilike. Sve vreme je duvao vetar, a sunce sijalo, to se kod nas u Srbiji ne dešava tako često. – rekao je Nemanja Borojević.

Folklornu grupu u Kopenhagenu čine mladi ljudi, studenti master i doktorskih studija kao i Srbi koji dugi niz godina žive u tom gradu okupljeni oko Pravoslavne crkve Sveti Georgije.