BUDI ODGOVORAN PREMA SVOM TELU, VEŽBAJ DO ZDRAVLJA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Neka istraživanja u Srbiji pokazuju da sve više dece pati od različitih poremećaja, kod predškolske i školske dece, najčešći je problem, deformitet kičme koji je posledica lošeg držanja tela, smanjene fizičke aktivnosti, dugog sedenja… Drugi veliki problem sve većeg broja dece je gojaznost, a podaci govore da svako treće dete u Srbiji ima prekomernu težinu koja je uglavnom izazvana slabom fizičkom aktivnošću. Ako se ovi poremećaji na vreme ne leče do nekih kasnijih godina mogu da nastanu ozbiljni problemi koji otežavaju život onih koji pate od deformiteta kičme, kao recimo, skolioza, lordoza ili kifoza. Skolioza se smatra jednim od veoma progresivnih i teških deformiteta i kičma obolelog se krivi u slovo S. Skoliotičan položaj kičme može izazvati pritisak na nerve koji izlaze iz spinalnog (kicmenog) kanala cime se onemogucava funkcija tih nerava. Prilikom pritiska na nervne korenove od strane pršljenova koji su zarotirani u krivinama dolazi do oslabljene funkcije nerava i nervnih zavrsetaka. Samim tim upaljeni nervi koji izlaze iz kičme onemogućavaju rad pojedinih organa, ekstremiteta (ruke i noge), otezavaju cirkulaciju krvi do glave (vratna kicma) u kojima su nervni završeci uklještenih nerava. U apatinskom klubu korektivne gimnastike „Vežbaj za zdravlje“ posle letnje pauze, danas počinju treninzi uz stručan nadzor profesora fizičke kulture i diplomiranih kineziterapeuta.  Treninge će voditi naši sugrađani Bojan Solać i Dejan Smiljanić. Treninzi će biti vođeni u dve uzrasne grupe, za naše najmlađe sugrađane uzrasta od pet do deset godina i za odrasle. Deca će vežbati utorkom i četvrtkom sa početkom od 18.00 sati, a odrasli utorkom, četvrtkom i petkom od 20.30 – 21:30. Kako je za naš radio rekao Dejan Smiljanić, profesor fizičke kulture i diplomirani kineziterapeut, kada je u pitanju mlađa grupa odnosno deca, na trening je potrebno poneti opremu i flašicu sa vodom, dete dolazi sa jednim od roditelja koji može da prisustvuje treningu, ali se to u ovoj školi korektivne gimnastike ne praktikujke zbog same dece i njihovog prilagođavanja. Odrasli takođe na trening donose opremu i peškir i “dobro raspoloženje”.

– Korektivnim vežbanjem otklanjamo telesne deformitete kod dece koji, ako su zastupljeni, moraju da se saniraju u što ranijem periodu razvoja deteta kako ne bi stvarali ozbiljne komplikacije po zdravlje, a to su kifoza, skolioza, lordoza, iks i o noge, spustena ramena, ravna stopala itd, rekao je Smiljanić.

– Vežbe su prilagođene svim generacijama, sa raznovrsnim rekvizitima: kinezi štapovi, pilates lopte velike i male, tegovi, pilates trake jednoručne i dvoručne, itd.