БРОЈНЕ ПОГОДНОСТИ ЗА ОНЕ КОЈИ ОДЛУЧЕ ДА УПИШУ АПАТИНСКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Ученици који ове године упишу једну од апатинских средњих школа моћи ће да рачунају на стипендије и друге видове подршке које обезбеђује локална самоуправа, изјавила је председница општине Дубравка Кораћ.

Подсетимо, општина Апатин од прошле године стипендира одличне средњошколце, а пружа и друге погодности као што су месечна финансијска подршка за социјално угрожене ученике, субвенционисан превоз и бесплатна места у Дому ученика за средњошколце који немају пребивалиште у Апатину. Председница општине је истакла да се не ради о „краткотрајним мерама“ већ о дугорочном стратешком усмерењу локалне самоуправе да се у Апатину створи јак средњошколски центар.

-Имамо одличну инфраструктуру, добре смерове и добар наставни кадар. Радимо на константном улагању у опрему и ученички стандард, као и на проширењу средњошколске понуде, рекла је Дубравка Кораћ.

Према њеним речима, од увођења мера подршке ученицима прошле године, по први пут за више од деценије се десило да апатински мали матуранти више уписују средње школе у Апатину него у другим местима.

-Обрнули смо негативан тренд одлива младих из наших школа и то је одличан резултат. Али нећемо се задовољити тиме и још више ћемо подизати капацитете, јер оснаживањем образовања оснажујемо целу нашу општину, поручила је председница општине Апатин.

Њена помоћница за образовање, Милка Никшић каже да апатинске средње школе одликује добар рад са ученицима, што се види по резултатима.

-Гимназија је једна од најбољих школа у Војводини по учинку на такмичењима. Само у последњих месец дана остварени су запажени резултати на републичким такмичењима из историје, језика и биологије, као и на спортским надметањима. У Техничкој школи велики нагласак се ставља на практичан рад и стицање вештина, посебно на смеровима ЦНЦ техничар и кувар. Ученици су на тај начин обучени и спремни за даљу каријеру, одмах по завршетку средње школе, казала је Милка Никшић.

Према њеним речима, од прошле године је посебно атрактиван смер возач, будући да укључује и бесплатну обуку и полагање за возачку дозволу, а напоменула је и да ће стипендије за одличне ученике и наредне школске године износити пет хиљада динара месечно.

-Данас ту стипендију прима 68 средњошколаца, а једини услов је просек преко 4,60. Овом мером смо благо подигли лествицу и утицали и на бољи успех ђака у школама. Поред тога, општина обезбеђује и помоћ у школовању у износу од три хиљаде динара месечно за ученике из социјално угрожених породица и за децу ратних војних инвалида. Посебно сам поносна што смо повећали број ученика из суседних општина који уписују апатинске средње школе. Осим субвенционисаног превоза, на то је значајно утицала одлука општине да обезбеди двадесет бесплатних места у Дому ученика, у оквиру којих средњошколци имају обезбеђен смештај и исхрану, али и погодности као што су интернет и спортски садржаји, закључила је Милка Никшић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *