БРНАБИЋ – ОД ЈУЧЕ ТРЕНД ШИРЕЊА ЕПИДЕМИЈЕ, СРБИЈА ИМА СПРЕМНИХ 6000 КРЕВЕТА

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE VESTI

Председница Владе Ана Брнабић указала је да је закључак стручњака са седнице Кризног штаба да је од јуче почео тренд убрзавања ширења епидемије коронавируса у Србији.

Премијерка Ана Брнабић каже да је закључак стручњака и епидемиолога и инфектолога да је од јуче почео тренд убрзавања ширења епидемије. 

“Имамо шест особа на респираторима у овом тренутку и драго да смо увели оштрије мере да бисмо сачували најосетљивији групу, старијих од 65 година, рекла је премијерка и истакла да ће дани пред нама бити важни.

Она је навела да је у 15 сати одржана седница Кризног штаба и да полако улазимо у трећу недељу. 

Борба се наставља, рекла је Брнабићева и захвалила старијим суграђанима на томе што поштују мере које су непријатне.

“Они су показали велику одговорност према себи и својим породицама, јер ово неће кратко трајати”, указала је премијерка.

Према њеним речима, у овом тренутку имамо 6.000 волонтера, морамо да се смењујемо да би старији суграђани имали сваку помоћ.

Она је пренела да пензионере брине како ће моћи да подигну пензије и подсетила да је председник Александар Вучић дао налог да се на транспарентан начин пронађе решење да сви пензионери који желе кеш да га добију на своје адресе.

У року од 48 сати ће се представити решење, а разговара се са Поштама Србије и војском, рекла је Брнабићева. 

Велики изазов повратници 

Премијерка је указала да су проблем држављани Србије, повратници из иностранства, који нису услишили апеле да остану у својим боравиштима и не долазе у Србију, па су и даље

гужве на прелазима Батровац и Хоргош.

Од 14. марта до јутрос у осам сати вратило се 65.142 држављана Србије, што је невероватан и неочекиван број, предочила је председница Владе.

Како је напоменула, то је и посебан безбедносни изазов, јер долазе и грађани којима је потврђен корона вирус, а лековима снижавају температуру.

“Ми их стављамо у самоизолацију са проверама или их хоспитализујемо, па смо одлучили да пооштримо мере и санкције да бисмо заштитили општу популацију, нагласила је Брнабићева.

За све који прекрше меру самоизолације од повратника и креће се супротно препорукама надлежних биће смештен у карантин о објктима у Вршцу, Пожаревцу и Пироту, рекла је премијерка.

“Ако зарази друга лица и тешко им наруши здравље, може му се изрећи казна од једне до осам година затвора, а у слућају да узрокује смрт изрећи ће му се казна затвора од две до 12 година, поручила је Брнабићева.

Према њеној најави, у Моровићу ће бити отворен карантин за 500 лица, где ће од сутра ујутру бити смештена лица која овде немају боравиште.

“Акт патриотизма је био остајати у земљи где живите и радите, закључила је Брнабићева.

Одложено плаћање рачуна само за пензионере и старије од 65

Премијерка Ана Брнабић рекла је да одлагање плаћања рачуна важи само за пензионере и старије од 65 година који због забране не могу да иду да плате.

Ако неко од њих може да плати електронски, то може да учини.

За све остале грађане нема одлагања плаћања рачуна, истакла је Брнабићева на конференцији за новинаре.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *