БОЖИЋНА ЧЕСТИТКА АПАТИНСКОГ СВЕШТЕНСТВА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Рођењем Твојим, Христе Боже наш, засија свету светлост разума…

Ове речи божићне химне, подсећају нас да Христовим доласком у свет, као појавом најузвишеније мудрости и смисла, почиње исцељење и просветљење помрачене људске свести и васкрсавање разума у свој његовој снази и дубини. Рођењем Христовим неизрециви Бог постаје Божић, што ће рећи човек- мали Бог! Као јављање славе Божије Он је и вечно прослављање самога човека. На Божић, Бог се открива и дарује као неисказива Љубав, Која собом грли и прожима све и сва! Божићем човек постаје слика и прилика, носилац и сведок те Светотројичне љубави: на Божић Син Божији Јединородни постаје наш брат, а Њиме сваки човек постаје наш вечни сабрат! Тако, од Рођења Христа Богочовека, није више проста човечност мера човека, него Богочовечност постаје безмерна мера напретка и усавршавања човека и света. Отуда, заиста, онај ко воли Христа Богомладенца, испуњава обе заповести Божије: Љуби истинитога Бога и љуби истинитога човека! У светлости Христовог Рождества, три основне, земне људске стварности, добијају вечни смисао и значење. Те три стварности Црква Божија освећује и прославља управо уочи Божића као Детињце, Материце и Оце. Тако, у светлости Богомладенца, Богомајке и Небеског Очинства, рођење сваког детета постаје светиња над светињама људског небоземног живота!

Нека би сведобри Бог дао да се, попут витлејемске пећине, и у нама разгори срце наше, како би се Богомладенац Христос уселио у нашу душу. Тада ћемо и ми са Анђелима моћи запевати песму: „Слава на висини Богу, и на земљи мир- међу људима добра воља“!

У тој Богодарованој светлости, свим Православним хришћанима честитамо предстојећи Празник Рођења Господа Исуса Христа, сверадосним поздравом:

Мир Божији – Христос се роди!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *