BESPLATNA STRUJA DO KRAJA GODINE ZA JOŠ 20.000 KORISNIKA

APATIN EKONOMIJA SRBIJA VESTI

Novom uredbom po kojoj povlašćeni građani ostvaruju pravo na besplatnu struju broj zaštićenih korisnika biće povećan za više od 20.000. Ministarstvo energetike završilo je Uredbu o energetski zaštićenim kupcima po kojoj će dosadašnju ograničenu mesečnu kvotu od 120 do 250 besplatnih kilovat-sati struje, umesto duplo, moći da prekorače do četiri puta.

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović potvrdila je da će uredbom biti povećan broj povlašćenih korisnika, kao i broj besplatnih kilovata, i to do četiri puta.
Ona je rekla da će vrlo brzo, a najkasnije do kraja godine, biti doneta uredba o energetski zaštićenom kupcu po kojoj će dosadašnju kvotu od 120 besplatnih kilovata mesečno moći, umesto duplo, da prekorače do četiri puta, odnosno da ostvare do 480 kilovata.

U Srbiji oko 70.000 građana dobija od 120 do 250 besplatnih kilovat-sati struje mesečno. Najsiromašniji građani krajem septembra ostali su bez tih olakšica jer je Ustavni sud prethodnu uredbu proglasio neustavnom upravo zbog procedure u dodeli popusta.