БАТУТ: ОГРАНИЧИТИ БОРАВАК НА ОТВОРЕНОМ, ПОСЕБНО УЈУТРУ И УВЕЧЕ

DRUŠTVO SRBIJA VESTI VOJVODINA

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ издао је поводом загађења ваздуха у градовима у Србији препоруке грађанима да ограниче боравак на отвореном простору, посебно у јутарњим и вечерњим сатима.

Истовремено, у саопштењу на сајту ове установе наводи се да Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије апелују да нема потребе за паником, већ указују на значај примене наведених мера заштите у условима аерозагађења.

„Тренутно урбано аерозагађење у нашој земљи углавном је честичног типа (ПМ10 честице). Бележи се варирање концентрација честица у току дана у зависности од присуства извора загађења. Ове концентрације загађења зависе од климатских услова на одређеној територији и уобичајене су за ове временске услове и зимски период“, наводи се у саопштењу.

На концентрације и трајање честичног загађења утичу ниске температуре ваздуха, висок ваздушни притисак, успостављање температурне инверзије, што се региструје у зимском периоду, најчешће у раним јутарњим часовима и увече.

Према потврђеним информацијама из здравствених установа, како се додаје, број деце која су примљена на лечење није повећан, већ је овај број уобичајен односу на онај који се бележи у претходним годинама у истом временском периоду.

Узроци аерозагађења су кућна ложишта, грејање на фосилна горива, велики број моторних возила, сагоревање лигнита ниског квалитета, нерационално и неефикасно трошење енергије, неефикасне технологије сагоревања фосилних горива, неадекватно одржавање индустријских постројења и друго.

Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије истичу да нема потребе за паником, и указују на значај примене наведених мера заштите у условима аерозагађења. (РТВ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.