БАЧКА И СЛАВОНИЈА ЗАЈЕДНО У БОРБИ ПРОТИВ КОМАРАЦА

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

Војводина се удружила са Славонијом и Барањом у борби против комараца, кроз Интерег ИПА програм прекограничне сарадње Србије и Хрватске, који је започео овог пролећа и трајаће две године.

Заједнички пројекат „Контрола комараца у прекограничном подручју“, скраћено, у који су укључени заводи за јавно здравље Војводине и Западнобачког округа (Град Сомбор и општине Кула, Оџаци и Апатин), Осјечко-барањске и Пожешко-славонске жупаније у Хрватској и Фонд „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине.

Реч је о наставку пројекта који су Западнобачки округ и осјечка жупанија спровели од лета 2017. до јесени 2019. Сарадња је продужена због најезде комараца у тим областима и опасности од болести које шире ови инсекти.

-С обе стране границе суочени смо с налетом инвазивних врста комараца који долазе у Европу кроз различите транспортне путеве и релативно брзо се прилагођавају новом окружењу – изнео је Александар Симурдић, директор Фонда „Европски послови“.

У претходном пројекту који је био вредан као и садашњи 960.000 евра, мапирана су легла комараца, а сада ће на разним локацијама бити постављено 50 еколошких светлосних паноа.

-Они ће опонашати људски мирис и дах и тако привлачити комарце, који ће ту бити заробљени и угинути од дехидрације. Рачунамо да ће једна таква клопка за 12 сати хватати до 30.000 комараца у полупречнику од 2,5 километара – рекла је проф. Магдалена Сикора из Завода за јавно здравство у Осијеку.

Да је страх од комараца оправдан, потврдио је др Иван Алексић из Завода за биоциде и медицинску биологију у Београду. Он је предочио да су комарци заражени вирусом Западног Нила лане регистровани у Сомбору и још пет градова у Србији – Београду, Суботици, Краљеву, Зрењанину и Панчеву.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *