АПЕЛ АПАТИНСКИХ ПЧЕЛАРА- НЕ ПРСКАЈТЕ ВОЋЕ У ЦВАТУ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Друштво пчелара “Дунав” из Апатина упозорава пољопривреднике на важност очувања пчела и апелује да се воће не прска током цветања.

У свом апелу пчелари позивају на одговорност. -Доказано је да прскање воћа у цвату не само да не доноси жељене резултате, већ наноси двоструку штету. Пчеле, као главни опрашивачи воћа, бивају угрожене и уништаване овом праксом. Воће које је опрашено пчелама показује знатно већу родност – јабуке за 30%, јагоде за 35%, вишње за 40%, шљиве за 42%, а малине чак за 45%,. Надамо се да ће пољопривредници схватити озбиљност ситуације и придружити се очувању пчелиње популације. Уједно, желимо да истакнемо да Закон о средствима за заштиту биља строго забрањује прскање биља током цветања средствима која су отровна за пчеле.

Поред апела да пажљивије бирају методе заштите биља како би избегли негативне последице по пчеле, неодговорне пољопривреднике по закону очекују високе казне, које варирају од 35.000 до 1.000.000 динара, зависно од врсте прекршаја и правног статуса починиоца, каже се у саопштењу за јавност апатинског удружења пчелара “Дунав”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *