APATINSKI MEDIJI PODRŽAVAJU IZMENU ZAKONA O INFORMISANJU

APATIN EKONOMIJA VESTI

Državni Sekretarijat za informisanje pokrenuo je inicijativu da se lokalnim medijima pomogne, posle neuspelih privatizacija, da uspešno obavljaju svoju funkciju informisanja građana, time što će se u budžetu planirati oko dva odsto sredstava, za efiksano informisanje lokalne zajednice. U apatinskoj opštini ima nekoliko medija, a da li mogu da opstanu, videće se u narednom periodu.

U informativnom prostoru opštine TV 025, ima sve zapaženiju ulogu, a zaposleni tvrde da bi im, ukoliko se ova inicijativa od dva odsto i podrži imali veće šanse za bolje informisanje građana. Sličnog su razmišljanja ostale lokalne informativne kuće u Srbiji.

– Naravno da bih inicijativu državnog sekretarijata za informisanje ocenila pozitivno. Siguran izvor finansija u lokalnim medijima prvenstveno je značajan zbog održivosti malih TV stanica, radija kao i portala. S obzirom na veliku stopu nezaposlenosti, očuvanje svakog radnog mesta od izuzetne je važnosti za sve nas, a da ne govorim o eventualnim novim radnim mestima koje bi u pojedinim medijima donelo usvajanje izmene Zakona o informisanju rekla je Jelena Kosanović, glavna i odgovrna urednica TV i portala 025 Info.

Ona još dodaje da zbog dominantne zastupljenosti nacionalnih medija, stanovnici manjih opština i sela su često uskraćeni za važne informacije sa lokalnog nivoa.- U vremenu kada je tačna i brza informacija jedan od najvažnijih resursa, rad na kvalitetnijem i bržem informisanju je neminovnost. Povećanjem budžeta za finansiranje medija građani će mnogo brže dobijati informacije koje će im biti od koristi, od termina i najava kulturnih ili sportskih dešavanja, u svojoj lokalnoj zajednici od njima najzanimljivijh komunalnih aktivnosti do raznih servisnih obaveštenja. Masovnija komunikacija medija sa stanovništvom će pozitivno uticati i na funkcionisanje ustanova, preduzeća, udruženja i neformalnih grupa-rekla je Kosanovićeva.

-Inicijativa je u svim lokalnim medijima dočekana sa odobravanjem. Prema onome što sam mogao čuti iz drugih redakcija, većina podržava izmenu ovog zakona. Zakon o javnom Informisanju i medijima svakako preporučuje lokalnim samoupravama sufinansiranje medijskih projekata a sa ovom izmenom ona će postati obavezna-rekao je Aleksandar Dukić, glavni i dogovorni urednik Radio Dunav-a i portala.

-Redovnim izdvajanjem sredstava za projekte informisanja u opštini Apatin na dobitku su isključivo građani ove opštine. Posebno oni izvan administrativnog centra, u selima koji se suočavaju sa nedostatkom pravovremenog, tačnog a pre svega dostupnog izvora informacija sa temama od lokalnog značaja. Jedino lokalni mediji izdvajaju dovoljno prostora da u svom programu ili štampanom izdanju posvete pažnju o životu i radu neke lokalne zajednice. Finansijskom podrškom lokalni mediji mogu samo kvalitetnije obavljati ovaj posao-smatra Dukić.

On dodaje da su sredstva za finansiranje medijskih projekata koje izdvaja lokalna samouprava namenjena  u većini slučajeva za pokrivanje troškova u redakcijama.- Reč je o platama i honorarima novinara, saradnika koji proizvode informativni program. Bez tih sredstava program bi morao biti okrenut nekim drugim, komercijalnim sadržajima. Istovremeno to znači smanjenje broja zaposlenih u redakcijama – završava Dukić.

Zanimljivo je, da je donedavno, lokalna samouprava, finasirala mnoge medije koji su i izvan područja grada. Bilo je tu raznih: od ilegalnih radio stanica, beogradske Bete, preko somborskih tv kanala, do zaista lokalnih medija.

Kako saznajemo sredstva za informisanje ove godine su znatno skraćena sa donedavnih 20 miliona dinara. Štednja ne samo da se odražava na lokalne medije, već se i taj skraćeni dinar, deli na osnovu projekata i rada, koji će se poveravati svake godine, a ne davati unapred.

Zamerke incijativi državnog sekretarijata od potrebne pomoći lokalnim medijima su već stigle u smeru da se favorizuju državni mediji. Koliko je inicijativa za dva odsto lokalnim medijima utemeljena pokazaće vreme.

-U manjim sredinama oglašivački prostor je skučen. Bez pomoći lokalne samouprave teško se može ispoštovati kvalitetan informativni program i obezbediti plate zaposlenima  -zaključuje Dukić.