ОПШТИНА АПАТИН И ОВЕ ГОДИНЕ УЧЕСТВУЈЕ У КАМПАЊИ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

APATIN DRUŠTVO VESTI

У склопу кампање која има за циљ подршку женама у борби против насиља над њима, зграда општине Апатин ће као и ранијих година бити осветљена наранџастом бојом. Заменик председнице општине Апатин, Радован Ђукић је рекао да се кампања спроводи по препоруци потпредседнице Владе Србије и председнице Координационог тела за родну равноправност Зоране Михајловић и тако ће бити 16 дана, колико траје кампања.

Међународни дан борбе против насиља над женама установљен је 1981. године на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба у Боготи. Уједињене нације су 1999. године Резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.Овај дан је одабран као дан сећања на сестре Мирабел, Патрију, Минерву и Марију Тересу, које је брутално убио диктатор Рафаел Трухиљо у Доминиканској Републици 1960. године.

Глобална кампања „16 дана активизма“ обележава се у целом свету и почиње 25. новембра, Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права. Циљ кампање је подизање свести јавности и предузимање активности за сузбијање насиља над женама и девојчицама.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *