УПРКОС ПАНДЕМИЈИ УЧЕНИЦИ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ УСПЕШНИ НА ТАКМИЧЕЊИМА

APATIN KULTURA SRBIJA SVET VESTI

Основна музичка школа „Стеван Христић“ Апатин има 167 ученика, 15 професора и једног корепетитора и спада у мање школе. По класама школа има по четири одељења одсека за клавир и дувачке инструменте (два за флауту, а два за кларинет и саксофон), два одсека за гитару, један за хармонику и у истуреном одељењу у Сонти једно одељење за тамбуру. У Купусини истурено одељење ради већ три деценије.

Оно на шта су све ове године рада поносни, су бројни успеси ученика на такмичењима који нису изостали ни ове школске године, упркос проглашењу пандемије, онлајн настави и тешкоћама у припремама ученика.

– Кренули смо у новембру на редовна и онлајн такмичења. Прво су два ученика професора Нандора Колесара, са одсека кларинета, ишла у Београд на републичко такмичење. То су Никола Боговић, први разред који је освојио 1. награду и Чонга Гужвањ из Купусине, други разред, који је освојио 2. награду. У децембру је проф. Милан Лемаић, који води одсек за клавир, водио две ученице на меморијал „Сања Павловић“ у Алексинац. Биле су то ученице Софија Цветићанин, први разред која је освојила 2. награду и Лидија Борковић, први разред, која је освојила 2. награду. На 7. фестивалу тамбуре у Новом Саду професор Никола Бирач водио је четири ученика из Сонте, где су Уна Поповић, ученица трећег разреда и Теодора Јакшић из четвртог разреда освојиле свака трећу награду, а ученици Дијана Гладић која похађа четврти разред и Милан Кртинић  из петог разреда, добили похвале. Професорица клавира Ева Анталович водила је у марту ове године четири своје ученице у Мађарску на Прво међународно такмичење „Клавирске бајке“ које је одржано у Баји. Из одељења у Купусини путовале су Софија Ракић која ће ове године уписати први разред али је успешно освојила другу награду и Теодора Живу, први разред, која је добила похвалу. Из одељења у Апатину на такмичење су ишле Дуња Милетин из првог разреда – освојила је трећу награду, и Ленка Мудринић из другог разреда – освојила је прву награду, рекао је мр Ласло Диенеш, директор апатинске музичке школе.

Пред ученицима су и нова такмичења. Већ за две седмице, 30. маја, биће одржано Републичко такмичење на које ће ићи четири ученика: Ева Фридрих, одсек саксофон, и Сара Молнар, одсек кларинет, у класи проф. Петера Живу и прошлогодишњи такмичари Никола Боговић и Чонгор Гужвањ са одсека кларинет у класи проф. Нандора Колесара.

Већ 3. јуна следи Фестивал музичких и балетских школа Србије који се одржава у Вршцу за који школа припрема шест ученика.

– За такмичење се спремају Сара Бутковић, одсек клавир пети разред у класи проф. Жужане Анталович; Чонго Гужвањ, одсек саксофон трећи разред у класи проф. Нандора Колесара; Уна Баста, одсек флаута четврти разред у класи проф. Марте Стојановић, Петер Молнар, одсек труба и Жолт Молнар, одсек тромбон, оба у класи проф. Ервина Чернечика, као и ученик Данило Киш са одсека хармоника трећи разред у класи проф. Драгана Кандића. Пријавили смо свих шест ученика, али ће само најбољих четири ићи на такмичење. Имамо и камерни квартет „Веселе“ проф. Нандора Колесара у којој су ученице са одсека кларинета Лара Кујунџић, трећи разред, Хенријета Гужвањ, четврти разред и Лила Молнар, четврти разред, и ученица Софија Каран, четврти разред одсек саксофон. Ученици који иду на такмичење долазе у школу на вежбање. Од родитеља смо тражили дозволе за долазак ученика јер припреме за такмичење захтевају озбиљнији рад са ученицима и наставник мора имати интеракцију са њима, каже директор.

ПРОБЛЕМИ СА ОНЛАЈН НАСТАВОМ

Због проглашења пандемије прошле године нису били одржавани концерти ни интерни часови, али су одржани завршни испити. Настава се одвијала углавном онлајн. Због општег страха од вируса ковид-19 има родитеља који не желе да им деца прате наставу у школи када имају могућност да бирају онлајн.

– Видљиво је да деца губе вољу у онлајн учењу инструмента јер такав вид наставе не задовољава потребан квалитет. То се посебно види код ученика који су тек уписали основну музичку школу. Много тога им није јасно и теже им је показати како правилно да свирају инструмент без изравног контакта са наставником. Комуникација преко интернета није начин на који се учи свирање неког инструмента, објашњава директор Диенеш.

Он је нагласио да је у данима када има највише часова у школи, а то су уторак и петак, укупан број присутних не прелази тридесет. Настава за солфеђо се одвија у учионици која прима двадесет ученика, али су је пренаменили за само десет да би испунила све неопходне услове за сигуран боравак у њој. Већина наставе за учење инструмента се одвија индивидуално. Препоручене мере одсуства ученика су непрактичне за музичке школе и лоше се одражавају на квалитет учења.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *