21. СЕПТЕМБРА СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ!

APATIN EKONOMIJA VESTI

После помоћи од 100 евра свим пунолетним грађанима, мораторијума на кредите и пет минималаца, 21. септембра биће исплаћене још две минималне зараде за новооснована предузећа, за она која су регистрована између 15. марта и 20. јула ове године

Држава је направила свеобухватне мере подршке због коронавируса и после исплате 100 евра свим пунолетним грађанима, могућности да се стопирају кредити и исплате пет минималаца, као подршка привреди, 21. септембра биће исплаћене још две минималне зараде за новооснована предузећа, она која су регисторана између 15. марта и 20. јула ове године, најавио је министар финансија Синиша Мали.

Подсетимо, држава је крајем маја и почетком јуна уплатила једнократну новчану помоћ од 100 евра за четири милиона грађана Србије, који су се пријавили за ову меру.

За све кориснике кредита омогућен је застој у отплати ових обавеза, најпре у априлу, мају и јуну, а затим и додатни двомесечни мораторијум у августу и септембру. Тако су клијенти банака практично могли да стопирају пет месечних рата, а током тих месеци им је обрачуната само редовна камата коју ће касније отплаћивати.

У мају, јуну и јулу држава је као вид подршке привреди погођеној корона кризом, исплатила три минималца за све запослене у фирмама које су се пријавиле за овај вид помоћи. Затим је ова мера настављена и у јулу и августу, када су предузећа добила по 60 одсто минималца за запослене, односно око 18.000 динара.

Министар финансија Синиша Мали истакао је да ће се овог месеца или у октобру ићи на ребаланс буџета, када ће се видети да ли полако излазимо из кризе.

„Пратимо шта се дешава. Септембра или октобра ићи ћемо са ребалансом буџета, имамо и буџете за 2021. годину, да видимо какви ће нам бити приходи, односно приливи. У септембру и октобру бићемо сви много паметнији. Тада ћемо видети да ли полако излазимо из кризе“, рекао је Мали упитан да ли ће бити нових мера подршке.

Министар је напоменуо да је Влада на време реаговала са мерама вредним 5,8 милијарди евра за спречавање негативних економских последица коронавируса, што је 12,5 одсто нашег БДП-а.

„На време смо направили мере, у правом обиму, свеобухватне. Успоставили смо поверење између привреде и Владе, јер смо урадили све на време“, казао је Мали.

ОД 1. ЈАНУАРА ПЕНЗИЈЕ ВЕЋЕ ЗА 5,9 ОДСТО!

Навео је да је у уторак у оквиру мера подршке исплаћена последња минимална зарада, а да ће 21. септембра бити исплаћене још две минималне зараде за новооснована предузећа. Реч је о фирмама које су основане после 15. марта, а најкасније до 20. јула.

Додаје да ће бити и помоћи за градске хотелијере, за шта је издвојено 1,4 милијарди динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.