ПОКРАЈИНА ДЕЛИ СРЕДСТВА ПОРОДИЦАМА СА ТРЕЋИМ И ЧЕТВРТИМ ДЕТЕТОМ ЗА НЕКРЕТНИНЕ

VESTI VOJVODINA

Војвођанске породице у којима се роди треће или четврто дете ускоро ће моћи да добију бесповратна средства од Покрајине за куповину нове или надоградњу/адаптацију постојеће некретнине.

Покрајинска влада недавно је усвојила Правилник о условима за доделу бесповратних средстава породицама у којима се роди треће или четврто дете за решавање стамбеног питања или за унапређење услова становања, а убрзо је расписала и конкурс за доделу новца.

Тим правилником, Покрајина је дефинисала циљеве, намену, услове за учешће на конкурсу и целокупан поступак за доделу новца породицама.

Пре свега, Правилник дефинише да је породица брачна и ванбрачна заједница са децом, али и породица са једним родитељем. Једнородитељска породица је, према Правилнику, породица у којој један родитељ врши родитељско право самостално, под условом да је други родитељ непознат, преминуо, а није остварено право на породичну пензију или је постао потпуно и трајно неспособан за рад, без права на пензију. Оваква дефиниција једнородитељске породице ужа је од оне која се наводи у Закону о финансијској подршци породици са децом, која препознаје једнородитељске породице у којима се прима пензија. На конкурсу Покрајине овакве породице немају право учешћа.

Средства се исплаћују из недавно основаног буџетског фонда АПВ за пронаталитетну политику.

Циљ ове нове врсте помоћи Покрајине је, како се наводи у правилнику, заустављање негативних демографских трендова, као и афирмација пронаталитетне популационе политике на територији Војводине.

“Један од важних предуслова повећања наталитета јесте и решавање стамбеног питања породица у којима се роди треће или четврто дете, односно, родитеља ове деце (у даљем тексту: учесника конкурса) који у власништву не поседују одговарајућу стамбену јединицу, као и унапређење услова становања породицама у случајевима у којима мајка роди треће или четврто дете, у смислу одговарајућих стандарда о величини расположивог стамбеног простора у складу са чланом 90. Закона о становању и одржавању зграда”, наводи се у правилнику.

Поменути члан Закона о становању бави се величином некретнине. Да би неко остварио право на стамбену подршку у односу на критеријум просторних услова стана, једини стан који има у својини, у зависности од броја чланова породичног домаћинства, мора бити мање површине од минимума површина које закон препознаје као одговарајуће за неку породицу. Конкретно, за трочлано домаћинство је идеалан једноипособан, двособан или двоипособан стан, нето корисне стамбене површине од 40 до 56 квадрата, а за четворочлано домаћинство – двособан, двоипособан или трособан стан, нето корисне стамбене површине од 50 до 64 квадрата.

У смислу овог Правилника, под некретнином сматрају се стан или кућа који су уписани у катастар непокретности. Некретнина мора бити у власништву или сувласништву учесника конкурса или чланова њиховог заједничког домаћинства.

Највиши износ који може да се додели је 1,2 милиона динара.

Право учешћа на конкурсу имају мајке које су на дан 1. јануар 2018. године па до дана расписивања конкурса родиле треће или четврто дете по редоследу рођења. Најмање један од родитеља мора да буде држављанин Србије и да најмање пет година има непрекидно пребивалиште на територији Војводини.

Родитељи који конкуришу морају непосредно да брину о трећем или четвртом детету, да њихова претходно рођена деца нису смештена у хранитељску/старатељску породицу или дата на усвојење, да нису лишени родитељског права, да нису корисници новчане социјалне помоћи, као и да је најмање један од родитеља запослен; Ако аплицирају за доградњу или адаптацију, родитељи би требало да су претходне три године власници или сувласници некретнине.

Паре се додељују бодовањем. Већи број бодова добија се са степеном образовања, па тако родитељ који има средњу школу добија пет бодова, а доктор наука 20 бодова. Додатну предност, нарочито у случају истог броја бодова, имају једнородитељске породице, породице у којима су особе са инвалидитетом, које имају већи укупан број деце, које имају мања просечна примања остварена у три месеца који претходе месецу расписивања конкурса и која немају никакву некретнину.

Кад добије новац, породица закључује уговор са секретаријатом и уговор о куповини некретнине са продавцем некретнина. То се ради у року од 15 дана од доношења решења. Секретаријат ће пренети новац на рачун члана породице, који има пет дана да пренесе новац продавцу некретнине, као и да комисији достави оверен уговор о купопродаји некретнине и извод из банке као доказ о уплати на рачун.

Родитељи постају власници купљене некретнине у једнаким сувласничким деловима. Ако не буду поштовали претходно наведене услове, солидарно враћају новац.

Корисници средстава дужни су да на својим сувласничким деловима упишу хипотеку за будуће и условно потраживање у корист Аутономне покрајине Војводине.

Конкурс је расписан 31. августа, а отворен је до 15. октобра.

Аутор: Горица Николин – горица@021.рс

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *