НЕОБИЧНИ ПОСЛОВИ КОЈИ ДОНОСЕ ДОБРУ ЗАРАДУ

ZANIMLJIVOSTI

Сви знају да директори, адвокати и доктори изврсно зарађују па су они увек први који падну на памет када се спомињу велике плате. Међутим, постоје занимања која нису тако уобичајена и не захтевају осмосатно седење у канцеларији, а доносе добру зараду.

Ко пише поруке у колачићима судбине?

Ако сте икада отворили колачић судбине у кинеском ресторану и питали се ко смишља поруке исписане на папирићима, нисте једини. Око три милијарде колачића судбине годишње се произведе у целом свету, а неко треба да их “зачини” порукама које су довољно инспиративне да пожелимо поново да их отворимо.

Људи који стоје иза тих порука су обично студенти који покушавају додатно да зараде. Особе које пишу поруке за колачиће среће у идеалним условима годишње могу да зараде око 30.000 евра.

Знате ли да препознате пол пилића?

Врло мали број људи уме да препозна пол пилића, а њихове вештине и те како су потребне узгајивачима. Како би раздвојили мужјаке од женки, детаљним проучавањем пилићима се прегледају кости и крила, а затим се зависно од пола одлучује о њиховој судбини. Кокошке и петлови на великом броју пољопривредних имања воде другачије животе, зависно од тога носе ли јаја или се продају док су још мали.

Произвођачима копуна, односно уштројених петлова, чије је месо делиција, важно је да одреде пол што раније како би им се прилагодила исхрана. Без обзира на плату, која се пење и до 45.000 евра годишње, тешко је пронаћи стручњаке за тај посао. Како би се стекле потребне вештине, потребно је и до три године усавршавања, а у Азији је то занимање изузетно цењено.

Тестери псеће хране

Неки људи су плаћени да тестирају храну за псе како би проценили да ли је довољно квалитетна. Запошљавају их произвођачи, а супротно увреженом мишљењу тај посао не може да ради свако. Потребна су извежбана чула – након што храну помиришу и окусе, обично је испљуну.

Мирис хране није пресудан само због тога да ли ће се свидети љубимцима, него и власницима. Уосталом, ко жели да му кућа мирише на џигерицу или сирову рибу? Тестер псеће хране годишње може да заради и 22.000 евра.

Дегустатор жвакаће гуме

Тестери жвакаћих гума неколико сати недељно проводе време у процесу стварања нових укуса. Као и код тестирања псеће хране, у том послу такође се траже особе с истанчаним њухом и чулом укуса. Иако жвакање може звучати попут дечје игре, тек мали број људи може да детектује укусе попут зелених или презрелих јагода.

Након што добију посао, морају да проведу још пола године усавршавајући технике и терминологију како би што боље могли да објасне своје искуство жвакања.

Осим проверавања укуса, потребно је и дувати балоне, мерити их и забележити колико је труда потребно да се очисте комадићи с лица након што пукну. Као и код сваког посла, плата зависи од компаније која запошљава, али креће се од 60.000 до 90.000 евра годишње.

Аутор: Независне новине

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *