КАКО СЕ БОРИТИ ПРОТИВ НАЈЕЗДЕ СМРДИБУБА?

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

У становима, на улици, али и у градском превозу, чак и у болницама, приметна је ових дана најезда смрдибуба.

Иван Алексић из Завода за биоциде каже да се против њих можемо борити спрејевима против инсеката који су у широкој употреби, али и стављањем мрежица и комарника на прозоре, преноси N1.

Алексић наводи да су смрдибубе инвазивна врста и пољопривредне штеточине. Безопасне су по људе, не уједају, једино што се бране испуштањем непријатног мириса. Он додаје да је домаћа, зелена смрдибуба коју смо сретали рањих година, “потиснута од стране ове мраморасте”, пореклом из југоисточне Азије, која се шири од 2011. године.

“Она је штеточина пољопривредних производа”, каже Алексић и додаје да се наши пољопривреднхици за сада добро боре с њом.

“Још није раширена толико код нас… У САД, где је присутна од 1997, имају тешкоће јер је већ развила резистентност на примењене инсектициде. Сваке године ‘искочи’ нека врста са својом бројношћу кад им еколошки фактори одговарају. Ова година је била повољна за смрдибубе, комарце, стршљенове и осе… Не може се предвидети које године ће нека врста букнути”, објашњава.

Истиче да се све ове врсте повуку кад захлади, јер су инсекти активни само кад је топло време, зато их увече и у јутарњим сатима срећемо у нашим становима – јер се крију од хладноће.

“Смрдибубе су тврдокрилци који споро лете, оне су неотпорне на инсектициде. Можемо користити спрејеве који су у широкој употреби. Оно што је основно је механичка заштита, као и против комараца – комарници, да се запуше сви отвори на кућама. Оне се окупљају само да презиме неповољне услове”, закључује Алексић.

Аутор: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *