АПЕЛ МУП-А НА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ ДА СЕ ПРИДРЖАВАЈУ МЕРА ЗАШТИТЕ ОД ПОЖАРА

SERVISNE INFORMACIJE VESTI ZAPADNOBAČKI OKRUG

Министарство унутрашњих послова у Сомбору АПЕЛУЈЕ на грађане и привредне субјекте да се, приликом чишћења пољопривредног земљишта, придржавају прописаних мера заштите од пожара.

У овом периоду грађани, ради лакше обраде пољопривредног земљишта, на својим парцелама спаљују остатке кукуруза, соје и других усева, па постоји опасност да се ватра пренесе на суседне парцеле са необраним кукурузом, воћњаке и објекте, што може проузроковати велику материјалну штету, а у случају близине саобраћајница и путева угрожавање безбедности саобраћаја.

Ризик од пожара је присутан и услед појаве да грађани, користећи повољне временске услове, уређују своја економска дворишта и спаљују смеће или биљне остатке на отвореном простору.

Закон о заштити од пожара и Закон о пољопривредном земљишту забрањују спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака и предвиђа новчане казне.

Овлашћена службена лица Полицијске управе и Одељења за ванредне ситуације, у сарадњи са другим органима, контролисаће спровођење мера заштите од пожара на отвореном простору и подносиће захтеве за покретање прекршајног поступка у свим случајевима када се утврди да нису поштоване законске одредбе.

Такође, лице које је на овај начин изазвало пожар дужно је да ватрогасно – спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, у складу са законом.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *