ZVUČI ŠAŠAVO, ALI PLATE ĆE U SRBIJI MORATI DA RASTU

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Piše: Milenko Vasović

Poslodavci se neće obradovati ovoj proceni, ali sve su prilike da će plate u Srbiji morati da rastu. Nije ovo dil sa Vladom da širimo optimizam, već samo mala analiza onoga što se događa oko nas. Pre svega u glavnom gradu.

Po centru Beograda, a bogami i po periferiji, na mnogim trafikama, pekarama, kafićima… stoje natpisi “potreban radnika/ca”. Od trgovaca se može čuti da pojedini marketi imaju non – stop otvoren konkurs za kasirke. Odziv je nikakav, mnogo se radi a plata jedva 200 evra.

Zbog tako malih plata ljudi odlaze u inostranstvo, od onih najstručnijih do nekvalifikovanih. Moj prijatelj građevinac već ima iskustva iz Rusije, Grčke, Češke… i ne pada mu na pamet da se vraća. Sve to skupa mora se u nekom trenutku odraziti i na domaće tržište.

Napuštaju se i bolje plaćeni poslovi. Momak koji servisira klime kaže da je napustio stalni posao električara u jednoj velikoj firmi. Imao je platu 65 hiljada, nije malo za srpske prilike, ali veli da to privatno zaradi za nedelju dana.

Poštanski sandučići mnogih stanovnika Palilule nedavno su bili zatrpani pozivima jedne post ekspres firme da su joj potrebni vozači – plata solidna. Da ne govorimo o tome da je manjak vozača kamiona i autobusa već postao hroničan. Medicinari su posebna priča, ali o njima drugom prilikom.

Bekstvo od male zarade osećaju i velike firme i bogate zemlje. U Austriji, na primer, ugrožena je berba krastavaca. Tamo se beračima, uglavnom sezoncima iz istočnih zemalja, plaća oko 6,5 evra po satu a u Nemačkoj najmanje devet. I rezultat toga je da će na austrijskim poljima, kako pišu tamošnji mediji, verovatno propasti 1.000 tona krastavaca. Slična situacija se očekuje i kad stigne berba jabuka, špargli…

I srpski voćari su već osetili manju ponudu radne snage pa se tako za berbu maline sada nude nadnice od 25 do 30 evra, što je uz stan i hranu povećanje za 30 do 50 odsto u odnosu na prethodne sezone. Vreme kada su Rumuni i Bugari radili za 10 evra je daleka prošlost.

Ako ovo na vreme ne shvate poslodavci koji su zbog jeftine radne snage došli u Srbiju, mogu im se desiti samo dve stvari: ili će pod silom prilika povećati zarade ili će morati da zatvaraju pogone. Treće nema, jer trenutno u Evropi, sve sa Kinom, ne postoji jeftinija radna snaga.

Izvor: BIZLife