ЗЛАТКУ ВАСИЋУ НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ КЊИГУ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ

APATIN KULTURA SOMBOR VESTI

Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе “Малени цвет” за 2021. годину припала је нашем суграђанину Златку Васићу за књигу “Шушшшти шевар”. Жири, у саставу: др Душица Потић, професор књижевности за децу и књижевни критичар (председница), Драгана Пешић Главашевић, професор књижевности и библиотекар и Дејан Алексић, песник и уредник (чланови), једногласно је 27. априла 2022. године у Нишу донео одлуку да „Награду Града Ниша за књижевност за децу и младе „Малени цвет“ за најбољу књигу у 2021. години додели Златку Васићу за књигу „Шушшшти шевар“ (издавач „Креативни центар“, Београд).

Роман Шушшшти шевар потврђује пишчеве доминантне одлике, а као своју особеност издваја поигравање жанровима и њиховим клишеима. На тај начин искорачује из класичне фантастичке књижевности ка актуелним поетичким тенденцијама, задржавајући тежњу ка добро испричаној причи, колико и дечју имагинацију, хумор и афирмативни поглед на свет, пише, између осталог, у образложењу жирија.

Награда Малени цвет ме је веома обрадовала, пошто је дошла неочекивано и то за књигу која је објављена пре пар месеци. Сваком писцу награде пријају јер потврђују квалитет његовог рада, а уједно и мотивишу писање нових књига. Шушшшти шевар је трећа “зелена” књига (поред Чудесног путовања и Шумског дербија) у којима је природа у првом плану и то што су све три награђене чини ме изузетно поносним. Ипак, много веће задовољство представља сазнање да се деци допадају моје књиге. Са радошћу пишем за њих, они су моја највећа инспирација и одатле црпима идеје за нове рукописе, рекао је за Радио Дунав Златко Васић.

Нишки културни центар шести пут организује доделу награде Малени цвет, а на конкурс је стигло 46 књига објављених 2021. године. Награда се састоји од плакете и новчаног износа, а свечана додела у Градској кући биће организована у складу са могућностима током јуна 2022. године. Подсетимо, Златко Васић је до сада објавио осам књига, од којих три романа за децу: Чудесно путовање, Шумски дерби и Шушшшти шевар; и прве две приче из серијала о дечаку Добрици: Једрењак у кукурузу и Ковчег за бостан. Вишеструко је награђиван за поезију и прозу, а његови радови објављени су у више десетина књижевних часописа, новина, зборника и билтена.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *