ŽIVORAD SMILJANIĆ:SLOBODNA ZONA, ISTORIJSKI DAN ZA APATIN

APATIN DRUŠTVO EKONOMIJA VESTI

Danas je predsednik opštine Apatin dr. Živorad Smiljanić primio od Milana Ristića direktora Uprave za Slobodne zone  Ministarstva finansija, rešenje Vlade republike Srbije o određivanju slobodne zone Apatin.Slobodna zona obuhvata lokaciju “RTC Apatin i  prostor buduće “Luke Apatin” te lokaciju Bloka 61 u Apatinu .           Milan Ristić direktor,u poseti apatin,ministarsvo financija,slobodne zone

                -Prošle nedelje je Vlada donela rešenje o određivanju područija slobodne zone Apatin, danas smo ovde da ga uručimo predsedniku i da mu čestitamo na mogućnosti da sa ovim rešenjem privuče investitore u svoj grad. Dobijanja statusa slobodne zone u Srbiji će imati samo 15 mesta .Apatin je ovim statusom privilegovan , reč je o poreskim pogodnostima koje će privući nove investitore, koji će zaposliti ljude i doneti nove tehnologije a sa tim i siguran oporavak ovog regiona.Siguran sam da će zbog svog geografskog položaja, površine i sadržaja “Slobodna zona “u Apatinu biti vodeća u Srbiji rekao je Ristić.

             -Gospodin Ristić se posebno potrudio da dođe do ovog istorijskog momenta za Apatin, ovim rešenjem za naš grad  se otvara  novo poglavlje  u životu njegovih stanovnika. Sa površinom od 160 hektara apatinska slobodna zona je najveća u Srbiji rekao je u izjavi za novinare predsednik opštine Apatin dr Živorad Smiljanić

Slobodna zona predstavlja za buduće korisnike ambijent  mnogih  poreskih olakšica . Sirovine koje se uvoze radi proizvodnje robe koja je namenjena izvozu oslobođene su poreza i drugih carinskih dažbina, uvezena oprema, mašine i građevinski materijal ne podležu porezu i drugim carinskim dažbinama.Korisnici Zone mogu slobodno da koriste strane fondove stvorene putem vođenja biznisa u Zoni. Uvoz svih roba u Zonu je oslobođen svih carinskih dažbina. Roba iz Zone se može distribuirati na lokalnom tržištu uz plaćanje odgovarajućih poreza i carinskih dažbina. Ako se za proizvodnju robe u zoni koriste neke domaće komponente, kasnije se carinske obaveze odnose samo na uvezene komponente.Uvoz i izvoz iz Zone je potpuno slobodan, nema kontingenata, uvozne i izvozne dozvole i drugih ograničenja na međunarodnu trgovinu. Roba koja se uvozi u Zonu za lokalno tržište podleže standardnim zakonskim odredbama za uvoz, ali ako je sadržaj robe minumum 50% domaći, takva roba smatraće se domaćom.

Kad svi kapaciteti  ovog prostora budu u funkciji zona će upošljavati više hiljada apatinaca.

Sastanku predsednika opštine i direktora uprave prethodio je i sastanak radne grupe opštinske uprave “Industrijske zone Apatin” sa predstavnicima  Ministarstva za regionalni  razvoj i lokalnu samoupravu  te  ekspertima i  konsultantima na Evropskom  program MISP.Radom ove mešovite grupe predviđena je izrada projekata kojima bi se olakšao dolazak budućih investitora u industrijskoj zoni.

SASTANAK ,PLAVA SALA,APATIN,ŽIVORAD SMILJANIĆ.MILOŠ ĐERIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *