ZAŠTO SE APATINSKI OSNOVCI OPREDELJUJU ZA SOMBORSKE ŠKOLE?

APATIN DRUŠTVO VESTI
Apatinska Gimnazija “Nikola Tesla” i Srednja tehnička i drvoprerađivačka škola u Apatinu već nekoliko godina imaju problem sa manjkom upisane dece u prve razrede.

Osmaci, budući srednjoškolci, opredeljuju se za somborske srednje škole poput saobraćajne ili medicinske zbog lakšeg odlaska u inostranstvo.

Koliko će ove godine biti novih odeljenja i da li će ih biti, pokazaće junski upis, a rukovodeći kadar škole daje sve od sebe da privoli učenike u ove dve škole.

Ove godine oko 200 osmaka iz Apatina, upisaće neku od srednjih škola u Zapadnobačkom okrugu.

Apatinska Gimnazija “Nikola Tesla” i Srednja građevinska i drvoprerađivačka škola već nekoliko godina imaju problema sa manjkom dece u školskim klupama. I pored izvanrednih rezultata učenika na republičkim takmičenjima, nakon osmog razreda ankete pokazuju da se deca opredeljuju za somborske škole. Ipak, rukovodeći kadar ima nade da će biti upisana bar dva odeljenja, ali sa tim brojem đaka mesta za nove smerove osim opšteg nema.

“Posle 56 godina napodnog rada, odličnih rezultata i velikog napora učenika i profesora da se sve to postigne što smo ostvarili do danas, nadam se da ni lokalna samouprava neće dozvoliti da do gašenja naše škole dođe. Apatin bez Gimnazije je kao grad bez duše”, rekao je Vojislav Petrović, direktor Gimnazije Nikola Tesla.

Ankete sadašnjih maturanata su preporuka budućima da je obrazovanje na zavidnom nivou, ali sudeći prema anketiranim osmacima vesti nisu obećavajuće.

“Škola je generalno odlična i ja bih je upisao opet. Zahvaljujući odličnim profesrorima, a i našim naporima uspeli smo na takmičenjima da ostvarimo vrhunske rezultate. Takođe, škola je opšteg smera, tako da daje mogućnost da se opredelite šta ćete dalje studirati”, izjavio je Marko Šikanja, učenik Gimnazije “Nikole Tesla”, prvo mesto na republičkom takmičenju iz Nemačkog jezika u Valjevu.

“Gimnaziju sam upisao, jer tada nisam znao čime ću se u životu baviti. Škola je odlična”, saopštio je Aleksa Bašić, maturant Gimnazije “Nikola Tesla”.

U mnogo težoj poziciji je Srednja građevisnka i drvoprerađivačka škola, koja je nekada imala šest smerova, dok ih je danas samo dva.

“Čekamo bilten da izađe, koji je trebao biti objavljen još 31. marta, jer tamo će biti propisano koja škola koliko čega upisuje, ali za sada još ništa ne znamo, vreme je prezentacije škola našim budućim učenicima. Očigledno da je problem mreža škola koja treba da se uradi, a sa njom će neke škole biti ugašene, a neke spojene zajedno”, kazao je Zoran Stanković, direktor Srednja građevinske i drvoprerađivačke stručne škole u Apatinu.

Đaka je sve manje, a oni koji pohađaju ovu školu među najboljima su na takmičenjima.

“Nisam bila baš ubeđena čime ću se u životu baviti kada sam upisivala građevinsku školu, ali ipak sam stekla znanje i rezultate na takmičenjima, kojima se ponosim. Planiram da upišem kriminalistiku, a ako ne uspem onda sigurno Šumarski fakultet. U svakom slučaju stečeno znanje iz škole primeniću nekad u životu”, rekla je Tamara Ilić, učenica Srednje građevinske i drvoprerađivačke stručne škole.

Iz stručne radionice Srednje građevinske škole više ne dopire zvuk mašina svakog dana, već isključivo ponedeljkom, kada se obavlja praktična nastava, koja se nekada obavljala svakodnevno. U ovoj školi sve je manje dece iako je po stučnosti i opremljenosti jedina ovakvog tipa u Zapadnobačkom okrugu. Da li će ova škola imati upisano bar jedno odeljenje i kakva je sudbina čeka, pokazaće junski upis.

Izvor-RTV