ЗА ТРИ ДАНА ПАЛО 200 ЛИТАРА КИШЕ ПО КВАДРАТНОМ МЕТРУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Кишомер код Црвеног крста Апатин је измерио да је ноћас пало још 19 литара кише у нашој општини. Подсећамо да је у петак пало 30 литара, у суботу 69 литара, а у недељу 88 л/м2, што чини укупно скоро 200 литара по квадратном метру.

Стање на улицама Апатина је данас боље, али су видљиви трагови невремена. Велика количина падавина у кратком временском периоду и брзо засићење атмосферске канализације узроковали су појаву воде у многим двориштима, па и подрумима. Ватрогасне јединице и службе ЈКП „Наш Дом“ до јутарњих часова су биле на теренима и решавали проблеме које је узроковала киша.
Породица Јелача се, као и многе породице апатинске општине, суочила са поплавом узрокованом преобилним падавинама.

-До два сата ноћас смо избацивали воду из дворишта куће. На улици су били радници комуналног и решавали проблем на одводу отпадних вода. Вода нам је била у дворишту, на темељима куће, цео улаз и улични део био је потопљен што се може видети на фотографијама. И не само нама него и осталим комшијама око нас, рекао је Радован Јелача.

Улица Дође Ђерђа има неколико критичних тачака које су при сваком јачем пљуску потопљене.

-Иста је ситуација и код нас у згради. Ми у С-5, западни део, до јутра смо на смену дежурали и избацивали воду пумапама из подрума. Када падне јача киша подруми су нам пуни воде, влага се накупља, а ми се сами боримо са проблемима, каже станар те зграде.

У подруму зграде Црвеног крста Апатин борба са водом траје и данас. Подрум у коме су кревети где су даваоци крви некада долазили већ неко време је испуњен влагом због чега су и премештене акције прикупљања крви у Народну библиотеку, а сада је пун воде. Овај простор већ дуже време чека санирање, а каква ће бити ситуација након овог циклона, остаје да се види.

Угао улица Димитрија Туцовића и Петефи Шандора и већи део простора некадашње старе пијаце, био је под водом након јучерашњег пљуска. Из појединих кућа још увек избацују воду, а видљиви су и трагови повлачења на коловозу и тротоарима. И раднике у неколико продавница, када су дошли јутрос на посао, дочекала је вода. У једном објекту је невреме однело неколико црепова па је власника сачекало непријатно изненађење у облику велике флеке отпалог плафона.

Према речима наших грађана из улица Саве Ковачевића, Серво Михаља и Ромског насеља, јуче су могли једино у чамцима да се крећу. Ниво воде је на неким местима достизао и до 50 цм, а дежурне службе су се целе ноћи бориле да оспособе засићене одводе. Данас је ситуација боља, али је код грађана приметан страх шта ће бити након још једног таласа кише који се очекује. Према најавама метеролога и ноћас су могуће обилне падавине, док се од сутра очекује разведравање.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *