VOLONTERI JAVITE SE, POČINJE BROJANJE SOVA U APATINU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Udruženje ljubitelja prirode “Franc Špajzer” iz Apatina najavilo je danas akciju zimskog prebrojavanje sova utina na teritoriji opštine Apatin.

Predstavnik ovog udruženja, Jovica Balać pozvao je danas ornitologe, ljubitelje prirode i ptica, kao i sve druge dobrovoljce da se pridruže akciji prebrojavanja sova u njihovim boravištima na teritoriji opštine Apatin.

– Sve ljubitelje prirode i ptica pozivamo da nam se pridruže i prijave za predstojeće prebrojavanje ptica. Prva prilika je i Božićni vašar koji udruženje “Franc Špajzer” organizuje u subotu 16. decembra  gde ćemo uvoditi u evidenciju zainteresoovana lica, volontere i profesionalce koji se budu javili za prebrojavanje. Za one koji nisu u mogućnosti da se prijave tokom vašara, udruženje poziva da svoj kontakt ili informaciju o sovama proslede na fejsbuk stranicu udruženja “Franc Špajzer”, poručio je Balać.

Balać je tokom gostovanja u programu radio Dunava dodao da su najveća svetska zimovališta sova upravo u Srbiji. Prema njegovim rečima ovako veliki broj ovih ptica grabljivica privlači veliki broj ljubitelja prirode i fotografa.

Jovica Balac (2)

Procenjuju da se u Srbiji gnezdi između 19.000 i 28.000 parova sova utina, a u Vojvodini između 9.700 i 14.200. To ovu sovu srednje veličine čini najčešćom i najbrojnijom noćnom grabljivicom u Srbiji.

Prebrojavanje sova, sove (4) Prebrojavanje sova, sove (9)
Cilj istraživanja tokom predstojeće zime jeste da se radi njihove zaštite utvrdi gde sove borave, koliko ih je i šta ih ugrožava. Prebrojavanjem se još dolazi do podatka o korisnosti sova koje neškodljivo i efikasno regulišu brojnost glodara štedeći nam velika materijalna sredstva koja bismo izdvajali za kupovinu i primenu rodenticida.

Utine su u Srbiji strogo zaštićena vrsta i na osnovu Zakona o zaštiti prirode zabranjeno je uznemiravati ih, hvatati i ubijati. Zakon je propisao i zaštitu lokacija i stabala na kojima borave sove.

Prebrojavanje sova, sove (1) Prebrojavanje sova, sove (2) Prebrojavanje sova, sove (8) Prebrojavanje sova, sove (4)