ВИШЕ ОД ТРЕЋИНЕ ГРАЂАНА СРБИЈЕ НЕОДЛУЧНО ОКО ВАКЦИНЕ

SOMBOR SRBIJA VESTI

Иако забринутост због ковида расте, 38 одсто пунолетних грађана Србије, међу којима има највише младих, и даље је неодлучно у погледу вакцинације, показују резултати истраживања које су у септембру спровели агенција Ипсос, Филозофски факултет и Удружење за јавно здравље.

Председник Удружења за јавно здравље и међународни консултант за имунизацију, доктор Драган Поповић, рекао је за РТС да Србија има вакцине и потребну логистику, али већина грађана још није донела одлуку да се вакцинише.

Истиче да због тога основни приоритет остаје примарна вакцинација и како приволети људе да се вакцинишу против корона вируса.

Истраживање показује да је више од трећине пунолетних грађана и даље неодлучно у погледу примања прве дозе вакцине, као и да је проценат нарочито висок међу младима узраста од 18 до 29 (62 одсто) и од 30 до 39 година (55 одсто).

Девет је одсто испитаника каже да се сигурно неће вакцинисати, а осам одсто вероватно неће.

Поповић додаје да међу 38 одсто неодлучних постоји шест веома различитих група, међу којима је и девет одсто оних који су рекли да се још нису вакцинисали, али вероватно хоће, и пет одсто оних који сигурно хоће, пренео је Танјуг.

Резултати истраживања показују и да је међу већ вакцинисаним грађанима висока спремност да се прими и трећа доза вакцине, додаје РТС.

Већ 22 одсто пунолетних вакцинисаних грађана примило је трећу дозу, а 69 одсто планира да то учини.

У случају потребе да се бустер доза вакцине прими једном годишње, како би се задржала заштита против корона вируса, 37 одсто пунолетних грађана би било сагласно са тим, а исто толико још нема став.

Док 51 одсто популације верује да би вакцинација требало да буде добровољна, 34 одсто сматра да би требало да буде обавезна за све, а 15 одсто само за одређене групе, попут медицинских радника, запослених у установама социјалне заштите, просвети…

Две трећине људи у Србији верује да ће се сви „пре или касније” вакцинисати, а само 17 одсто није сагласно са тим.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *