ВИШЕ ОД 900 ТРКАЧА УЧЕСТВОВАЛО НА АПАТИНСКОМ ДУНАВСКОМ ПОЛУМАРАТОНУ

APATIN SPORT VESTI

Апатин је и ове године био организатор спактакуларног атлетског догађаја. Преко 900 учесника из 10 земаља узело је учешће на 24. АСИКС Апатинском Дунавском полумаратону, у оквиру којег су одржане трке на 21,097 км, 10 км, трка штафета (2х5 км) и хуманитарна дечија трка.

У главној трци на 21,097 километара, наступило је 462 учесника (112 жена и 350 мушкараца), најуспешнији у мушкој конкуренцији био је Милош Дајевић (АК Церски јунаци Београд) са резултатом 1 сат 16 минута 19 секунди, испред Мате Срђана (ОАК Беград) 1 сат 17 минута 51 секунда и трећепласираног Срете Крстића (АК Власеница) 1 сат 18 минута 46 секунди.

-Одлична организација и амбијент у Апатину, попринели су да уживам и да однесем победу. Стаза припремљена на најбољи начин, обележен сваки километар, довољан број окрепних станица (11 комада на стази), прави празник спорта, изјавио је Милош Дајевић.

У женској конкуренцији славила је олимпијка Тунде Сабо из Мађарске (1 сат 20 минута и 27 секунди), испред Ане Богнар из Мађарске (1 сат 24 минута 43 секунде) и Аделе Чомор из Босне и Херцеговине (1 сат 30 минута и 8 секунди).

-Први пут сам у Апатину и стварно сам изненађена одличном организацијом и професионалношћу Горана Чегара. Сваки детаљ на стази и око стазе су прецизни и јасни. Услови за трчање су били мало тежи због велике температуре, па је и резултат мало слабији од планираног. Ова трка има сјајну перспективу и по мом мишљењу једна је од најбоље организованих у окружењу, рекла је Тунде Сабо.

У Fun & Fit – Minaqua трци здравља на 10 километара наступило је близу 30 учесника, победу је извојевао Мирослав Дукадиновић из ОАК Београд са резултатом 34 минута и 10 секунди , испред Милоша Драговића (Црна Гора) 34:50 и Душана Крстића (СФС Борац Параћин) 35 минута и 36 секунди, код девојака славила је Александра Буркановић (АК Апатин) 42 минута и 49 секунди, испред клубске другарице Јелене Рашковић, 46 минута 00 секунди и Браниславе Степанов (АК Бечеј) 46 минута и 10 секунди.

По први пут у оквиру полумаратона одржана је трка штафета у којој је наступило 17 штафета, међу мушким штафетама славила је екипа у саставу Ива Ланц и Бранислав Срдић, међу микс штафетама победу су однели Бојан Јоцић и Марија Новаковић, док су код жена тријумфовале Мариана Чегар Лукић и Весна Богишић Вицко.

У дечијој трци за срећније детињство на 400 метара који је реализован у сарадњи са Црвеним Крстом Аатина, учествовао је рекордан број деце, близу 100 најмлађих из Апатина, Бечеја, Сомбора, Осијека, Новога Сада. Трка није имала такмичарски карактер, већ хуманитарни.

Представник Компаније Венера бајк, Драган Калауз, уручио је секретару Црвеног Крста Апатин, Тијани Томашевић, пет дечијих ролера који ће бити подељени деци из породица са слабијим финансијским могућностима. Прикупљена су одређена финансијска средства која ће такође бити опреедељна за куповину опреме за децу из угрожених породица.

Мото овогодишње трке „Остани без даха за Плућну хипертензију“, акција коју је организатор 24. АСИКС Апатинског Дунавског полумаратона, реализовао у суорганизацији са организацијом Плућна хипертензија Србија (Inspired by HOPE) у циљу подизања свести у јавности о Плућној хипертензији, у потпуности је успешно поджан, промовисан и реализован.

У уводном делу догађаја уприличен је богат културно-уметнички програм у зони старта и циљ у Бањи Јунаковић где су тркаче забављали чланови млади чланову ГКУД „Дунав“Апатин, мажореткиње из Апатина и Сонте, тамбурашки оркестар „Дунавски бисери“. Химну Републике Србије пред сам старт отпевале су чланице певачке групе ГКУД Дунав Апатин. Атмосферу на стази подизали су апатинска рок група „Прљави ромео“, Чапо Јосип са својом групом, dj Александар Мирић.

Партнери трке су: Атлетски савез Србије, Општина Апатин, Бања Јунаковић, Спортски савез Апатина, Туристичка организација Апатина, ТРЕФ спорт АСИКС Србија, Фан и фит Београд, Венера Бајк Суботица, Минаква Нови Сад, Агенција Анаконда, БМА Трандинг, Стојанов д.о.о. Нови Сад, Инфо тим Гармин Србија, Колачић среће Београд, Данубиус Нови Сад, 2. Мај Апатин, Кастел Апатин, Уна Апатин, ЈКП Наш дом Апатин, Удружење Чачана у Чачку, Чачански атлетски клуб, Црвени крст Апатина и Сомбора, АРК Сомаратон, ГКУД Дунав, мажореткиње из Апатина и Сонте, Добро јутро Апатине, Кањишки фестивал трчања и пливања, Бањалучки полумаратон и Новосадски маратон.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *