ВЕЧЕРАС ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ БОБА ЖИВКОВИЋА УЗ НАСТУП УЧЕНИКА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ

APATIN KULTURA VESTI

Културни центар Апатин и Галерија “Меандер” у сарадњи са Креативним центром организују изложбу радова Добросава Боба Живковића из издања Креативног центра под називом “БОБ”. Отварање изложбе ће бити уприличено 28. маја 2021. године од 19 часова, а поставка ће трајати до 17. јуна.

На изложби ће бити приказане илустрације које је Боб Живковић радио за књиге Креативног центра.

Добросав Живковић, познатији као Боб, рођен је 7. маја 1962. године у Пироту. Још као мали залепио се за цртање и тако је остало до дана данашњег. Обронке Старе планине убрзо је заменио новобеоградским солитером, у којем и данас живи и црта, најчешће док сви спавају. Почео је да објављује илустрације још у средњој школи, а страст према цртању одвела га је на Факултет примењених уметности у Београду. Прве илустрације објављивао је у Студенту, Видицима и Тик-Таку, касније у Великом дворишту, Дневном телеграфу, Европљанину и Политикином Забавнику.

На почетку је био познат као илустратор научне фантастике, а убрзо се окушао и у илустрацији за децу и сатиричној илустрацији, па је тако дефинисао своје три велике теме, које се често и преплићу. Ипак, цртање караконџула и змајева и даље му је као сусрет с најдражим пријатељима. Илустровао је преко 200 књига, а прилоге у разним новинама и часописима тешко да више ико може избројати. Смишља рекламне кампање за многе агенције, државне институције и невладине организације. Међу њима се посебно истичу оне којима је циљ побољшавање живота деце и младих.

За свој рад Боб Живковић је добио најважније награде за илустрацију које се у Србији могу добити: две награде на Златном перу, пет Невена, Награду Змајевих дечјих игара за изузетан стваралачки допринос популарисању књижевности за децу, специјално признање на светском сајму издавача у Болоњи, а троструки је добитник и Награде “Лазар Комарчић” за најбоља дела из области фантастике. Ипак, он сам каже да му је највеће признање то што неко оде и купи његову књигу.

Отварање изложбе ће употпунити и наступ ученика Музичке школе “Стеван Христић” из Апатина. У оквиру програма ће наступити Данило Киш на хармоници (класа професора Драгана Кандића) и квартет “Веселе” који чине ученице из класе професорана Нандора Колесара: Лара Кујунџић, Хенријета Гужвањ и Лила Молнар – кларинет и Софија Каран – саксофон.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *