УЗ КУПОВИНУ УРЕЂАЈА И ДЕСЕТ ГОДИНА ПРАВА НА ПОПРАВКУ

EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

Ступили су на снагу нови европски прописи, који произвођаче обавезују да продуже век трајања уређајима, али и да обезбеде резервне делове .

Произвођачи беле технике нашли су се од 1. марта пред огромним изазовом – како би продужили век трајања уређајима, не само да ће водити рачуна о потрошњи енергије, него ће морати да обезбеде и резервне делове током минимум десет година од дана производње. Нова правила у оквиру Директиве о еколошком дизајну тако ће, планирано је, продужити „живот” уређајима попут машина за веш и фрижидера, али не и рачунара, паметних телефона и малих кућних апарата. Истраживања су показала да, ако би машине за веш биле коришћене у Европи само годину дуже него сада, то би имало исти позитиван учинак на климу као да на путевима има 133.000 аутомобила мање.

Ово је велики изазов и ударац за индустрију која је навикла да потрошачи чак и функционалне уређаје радо мењају новим моделима, што је драматично повећавало количине електронског отпада. Зато је Европска унија одлучила да и формално купцима обезбеди право на поправку, иако индустрија сматра да су ова правила исувише стриктна и да ће отежавати иновације. Прописи налажу да ће произвођачи моћи да контролишу процес поправке, као и да ће већину уређаја поправљати професионални мајстори које контролишу произвођачи.

Како је ових дана објавила агенција АП, нови прописи ће омогућити да се смањи количина електронског отпада који се гомила у Европи. „Право на поправку”, како се понекад назива, део је ширих настојања да се смањи утицај произведених добара на животну средину, тиме што ће им се продужити век трајања и повећати енергетска ефикасност.

– Ово је заиста велики корак у правом смеру – изјавио је Данијел Афелт из немачке еколошке организације БУНД – Берлин, који има неколико радњи за поправку кућних уређаја. Он је објаснио да су модерни апарати често залепљени или спојени на такав начин да мајсторима треба специјални алат или морају на силу да их отворе, тако да после не могу ни да их поправе.

Други проблем је, према његовом мишљењу, недостатак резервних делова.

– Људи желе да поправе своје апарате. Када им кажете да не постоје резервни делови за уређај који је стар само неколико година, то их заиста фрустрира – рекао је он.

Иначе, према новим правилима ЕУ, произвођачи ће морати да осигурају да делови буду доступни 10 година, мада ће неке делове моћи да добију само професионалне компаније за поправку како би се осигурала њихова исправна замена. Потрошачи ће куповином уређаја добијати и упутства за поправку.

Нови апарати биће прављени тако да се могу расклопити помоћу стандардног алата да би могли да се рециклирају када више не буду могли да се поправе, преноси АП.

Европљани сваке године произведу више од 16 килограма електричног отпада по особи. Готово половина тог отпада су покварени кућни апарати, а у ЕУ се рециклира око 40 одсто, остављајући огромну количину потенцијално опасног материјала.

Немачка министарка за животну средину Свења Шулце изјавила је да је следећи корак да произвођачи морају да наведу очекивани век трајања производа и да га поправе ако се поквари пре истека тог рока. То би требало да подстакне компаније да праве трајније уређаје. Потрошачи, с друге стране, ако знају да ће апарат заиста радити 10 година, могу да бирају производе који су трајнији или се лако могу поправити. Према мишљењу европских стручњака, за већину уређаја поправка је прави избор, док изузетак могу могу да буду стари, неефикасни фрижидери, који могу садржати гасове с ефектом стаклене баште који утичу на климатске промене.

Групе за заштиту животне средине и потрошачких права желе да се „право на поправку” прошири тако да укључи и паметне телефоне, лаптопове и друге мале електричне уређаје.

Како је „Политика” већ писала, закони који гарантују „право на поправку” усвојени су још 2018. године у неколико америчких држава, али не и на националном нивоу. Шведска је отишла даље од других земаља ЕУ, тако што је смањила порез на додатну вредност за поправке и резервне делове.

Захтев да се осигура „право на поправку” део је мера ЕУ за еколошки дизајн производа, у оквиру којих ће такође бити ревидирано означавање енергетске ефикасности кућних апарата. 

Политика.рс

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *