УПУСТВО КАТАСТРИМА- ОДБАЦИТИ РЕКЕТАШИМА НЕОСНОВАНЕ ЗАХТЕВЕ ЗА ЗАБЕЛЕЖБУ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA VESTI

Републички геодетски завод дао је упутство свим катастрима како да препознају случајеве злоупотребе захтева за забележбу и ургентно реагујући спрече уцењивање власника парцела.

Kако се наводи, захтеви који се процене да воде ка уцењивању биће одмах одбацивани “са врата”, те се тако рекеташима и уцењивачима неће оставити простор да уђу у процедуралне заврзламе.

Kроз упутство се онемогућава и да неки од запослених у катастру дођу у искушење да помажу рекеташима пролонгирањем поступака, изговарајући се на недовољно јасне процедуре.

“На овај начин Завод је, у оквиру законских могућности, максимално „затегао” линију одбране према онима који раде против интереса сигурности правног промета и увео политику нулте толеранције за рекеташе”, наводи се у саопштењу.

РГЗ апелује на власнике непокретности да се придруже у овој борби и да заштиту од лица која злоупотребљавају подношење захтева само да би нанели другоме штету, потраже и пред судовима, који једино могу казнити починиоце.

Упутствима РГЗ је реаговао, како се наводи, на све чешћу појаву уцењивања власника непокретности подношењем катастру очигледно неоснованих захтева за забележбе.

За инвестиције атрактивне непокретности неодговорни појединци „затрпавају“ захтевима за упис забележбе спора, потпуно свесни да немају исправу на основу које би могао да се забележи спор.

РГЗ наводи да немају страх од последица јер су трошкови поступка уписа минимални, а и нису чули да је неко осуђен због таквих злоупотреба.

Наводи се да је пракса да подносе више захтева у кратком периоду, и да чим се један захтев реши, изјављују жалбу; а када се и жалба одбије, поново подносе исти или сличан захтев, о којем опет мора да се реши.

“Иако катастар редовно одбацује те захтеве, поновним подношењем и коришћењем жалби ствара се утисак да систем не може да се избори са њима. Власник непокретности због тога трпи притисак јер му се у изводу из катастра стално појављују захтеви за забележбу спора у теретима, услед чега губи поверење потенцијалних купаца односно улагача и етикетира се као проблематичан”, објашњено је из РГЗ-а.

Kако се наводи власник непокретности онда постаје лака мета, па суочен са пробијањем рокова и пропашћу планова, спреман је за „договор“ са онима који су му проблем и направили.

РГЗ наводи да је реч о класичној изнуди, и додаје да је хитно реаговано упутством ка Kатастрима јер су сада такве појаве добиле на замаху.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *