УПИСАНИ ЂАЦИ СВЕДОЧАНСТВА И УВЕРЕЊА ДОНОСИЋЕ НАКНАДНО

APATIN DRUŠTVO VESTI

Од укупно 62.817 ученика уписаних у средње школе широм Србије у недавно завршеном првом року, око 8.000 њих искористило је могућност за онлајн упис. Први пут уведен, а пре свега због нестабилне епидемиолошке ситуације препоручен као најбезбеднији начин да мали матуранти и званично постану средњошколци, електронски упис није масовно искоришћен. Онлајн се уписало свега 12,7 одсто ђака, осталима је било лакше да дођу у школу. Тако изгледа кад се упореде поменути подаци саопштени за „Политику” из Министарства просвете и Канцеларије за ИТ и е-управу. Испоставило се да је упис одржан у време наглог пораста броја оболелих и проглашења ванредне ситуације у 20 градова и општина због ковида 19, чиме је онлајн услуга постала још примеренија.

Намеће се питање зашто је већина родитеља и ђака, више од 85 одсто укупног броја уписаних, одлучила да дође у средњу школу ради уписа, упркос епидемиолошком ризику и препоруци да не долазе, већ децу упишу електронски.

– Електронски упис подразумева и део услуге који је посао запослених у школама, што значи да ће за више од 60.000 родитеља, то јест њихове деце, аутоматски бити повлачени подаци из матичне књиге рођених, пребивалишта и здравственог информационог система. Тако да можемо да кажемо да је услуга е-уписа за 100 одсто родитеља обезбедила да не морају да доносе ниједан папир, да не буду курири који иду од шалтера до шалтера, а да је уз то и 15 одсто родитеља искористило ту могућност да не оде у средњу школу – одговор је надлежних из Канцеларије за ИТ и е-управу.

Првог дана уписа у средње школе онлајн услугу портала „Е-управа” искористило је око 6.000 ђака. Да је „било извесних проблема, неколико пута долазило до успоравања, односно пуцања тог сајта”, потврдио је и Александар Пајић, посебни саветник министра просвете, као и да је „велика већина изабрала да оде у школе, да види како изгледају”, иако то није било препоручљиво.

У школама су се строго придржавали мера епидемиолошке заштите. Од директора смо сазнали и да су и они, тек кад је упис почео, обавештени да ће приступ подацима за онлајн пријављене ђаке имати тек кад се упис званично заврши и да ће тада моћи електронском поштом да обавесте родитеље да ли нешто од докумената недостаје или је упис успешно окончан. И након тога родитељи нису разумели из које базе се преузимају сведочанства из основне школе која не постоје у дигиталној форми, као и лекарска уверења, јер многа деца због претеће епидемиолошке ситуације нису стигла да обаве потребне здравствене прегледе.

– Самим тим што је ученик распоређен у одређену школу, о чему школе имају информацију, значи да је завршио основно образовање. У тренутку када обрађује пријаву која је електронски поднета, овлашћеној особи из школе није потребан увид у сведочанство како би успешно завршила упис, али када пође у школу, ученик ће донети сведочанство о завршеном основном образовању и васпитању, као и уверење о положеном завршном испиту да се приложи у досије ученика – разјаснили су за наш лист у Канцеларији за ИТ и е-управу.

Ипак, упис у стручне школе, било да је пријава поднета преко портала било директно у школи, не може да буде окончан док ученик не прође лекарски преглед. У школама нам је потврђено да је ресорно министарство омогућило упис ученицима који нису прибавили лекарско уверење за образовни профил у који су распоређени, уз обавезу да га доставе кад се за то стекну услови. Отуда је први круг уписа у средње школе и званично завршен и чињенично није док сва потребна документа не буду на броју у школској евиденцији до 31. августа.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.