UKIDAJU SE VOZOVI U BAČKOJ- ZA KILOMETAR PRUGE TREBA POLA MILIONA EVRA

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Prema najavljenom planu “Železnice Srbije“ linija od Sombora do Vrbasa predložena je za ukidanje.

Ukoliko se ova namera realizuje, Sombor bi od od jednog najstarijeg železničkog čvorišta, bio usputna stanica  na jedinoj preostaloj aktivnoj pruzi Subotica-Bogojevo-Odžaci-Novi Sad.

Pruga od Sombora do Vrbasa predstavlja najkraću vezu Sombora i okoline  sa krakom Panevropskog koridora 10 od Budimpešte do Beograda i preti joj zatvaranje u vreme kada je najavljena kineska investicija u modernizaciju ovog železničkog pravca.

Gašenje saobraćaja na pruzi Sombor-Vrbas  na gubitku bi bili ne samo Somborci,već meštani okolnih mesta Zapadnobačkog okruga.

– Samo selo Čonplja, na primer, sa 3.500 stanovnika, ukidanjem železnice ostalo bi  na dva autobusa ujutro i dva popodne-protestuje Mirko Dražić,sekretar MZ Čonoplja.

Voz od Sombora za Vrbas polazi četiri puta dnevno. Putuje oko 80 minuta. U Vrbasu čekanje na brzi voz iz Subotice za Novi Sad, Beograd i uveče za Bar minimalno.

Vozovi na čvorištu koji ide prema Somboru saobraćaju zavisno od deonice, od 30 do najviše 80 kilometara, na sat.

Veza sa Budimpeštom u 18. veku

Prema istorijskim arhivima daleke 1870. godine Sombor je bio povezan sa prugom od Budimpešte, a kasnije sa čvorištem Vinkovci i Rijeka, sada u Hrvatskoj. Bio je trgovački  put, još u ono doba. Ukidanje pruga u ravnoj Vojvodini danak je asfaltima i jednoj politici od pre nekoliko decenija koji su i danas daleko skuplji od železnice.

Autobus znatno skuplji od voza

Železnička karta od Prigrevice, udaljene više od 100 kilometara od Novog Sada, košta svega 348 dinara a autobuska, četvorustroko više, oko 1.300 dinara.