У СОМБОРУ ТУРИСТИЧКА ПОНУДА НА ТАКТИЛНОЈ ТАБЛИ

APATIN DRUŠTVO VESTI ZAPADNOBAČKI OKRUG

Прва специјална  тактилна мапа, која на Брајевој азбуци и гласовним порукама, на четири језика, на српском, енглеском , мађарском и хрватском, описује 58 туристичких тачака за слепе и слабовиде особе постављена је   у згради Скупштине града Сомбора, у оквиру пројекта „Виситус“ . Како каже Михаел Плац, шеф Одсека за локални економски развој  Града Сомбора, овакве мапе су постављене на још три локације у Туристичкој организацији града,у Музеју Батинске битке у Бездану и Бачком Моноштору.

 Дигитално сензорска плоча ће омогућити слепим и слабовидим особама да упознају туристичку понуду на подручју Западнобачког округа. Иначе,овај својеврсни тонски инфо-пулт први је те врсте у Србији.

 Плоча је рађена од плексигласа, на којој је постављено шест географских тачака Западнобачког округа: Сомбора, Апатина,  Бачког Моноштора, Сонте, Бездана и Телечке.  На свакој од тих тачака постављени су дигитални прекидачи помоћу којих се добијају информације о културно-историјским знаменитостима и угоститељско-туристичким објектима. Плоча је рађена рељефно и у комбинацији са Брајевим писмом, тако да слепе особе додиром могу прочитати садржаје о локацији на којој се налазе, а помоћу дигиталног прекидача могу послушати звучни запис.

 Пројекат „Виситус“ део је Интерег ИПА програма прекограниче сарадње Србија-Хрватска  и  један од 24 пројеката одобрених за финансирање од укупно 127 пројектних предлога у оквиру Првог пројектног позива за период 2014-2020.

 Носилац пројекта је град Сомбор, а партнери су општина Ердут из Хрватске и Институт економских наука Републике Србије. Из ИПА фонда за овај пројекат издвојено је више од 300.000 евра, а пројекат је трајао од 15. јуна 2017. до 14. феббруара.

 ОПРЕМА ЗА СЛЛЕПЕ И СЛАБОВИДНЕ

УДРУЖЕЊУ  слепих и слабовидих недавно је додељена специјализована опрема вредна 15.000 евра.  Донирано је 30 таблет рачунара,два рачунара са обичном и Брајевом азбуком, 30 ултрасоничних штапова и једнствен туристички водич, који описује 30 туристичких тачака ,мапираних  током европског пројекта „Виситус“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *