U PRIGREVICI ODRŽANE TRADICIONALNE “BELE POKLADE”

APATIN KULTURA VESTI

Poklade su narodni praznik rasprostranjen u Evropi i Americi. Njegovi koreni su paganski i vezani za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Danas se poklade uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči uskrsa.

U našoj opštini mačkare se tradicionalno održavaju u Prigrevici. Običaj su sačuvali Banijci, ali u njemu uživaju kako meštani sela tako i okolnih mesta koji dolaze svake godine u velikom broju da isprate događaj. Nekoliko grupa odraslih i dece, kao i svake godine, krenulo je rano izjutra da otvara domaćinske kapije i isteruje zle duhove, a sve da se proleće i vaskršnji post dočekaju očišćeni od nečasti.

Maska se održala kao rudiment prastarih kultova, a sada u zabavnoj ulozi. Maskirane povorke često predstavljaju svatove. Napred idu dvojica, trojica maskirani u konje, za njima pešice mlada i ostali svatovi, a pozadi svirači i deca. Tako je i juče u Prigrevici bilo nekoliko mladenaca, od kojih su mlade svojom opravom privlačile najveću pažnju. Dobri domaćini su ih darivali mesom, slaninom, kolačima, ali najčešće jajima. Deca su se najviše radovala, ne samo što mogu biti nestašna do mile volje i proći bez kazne, nego i što su ih domaćini bogato darovali slatkišima i kolačima. Između 13 i 14 časova mačkaraši su se okupili u centru sela, gde su pevali i igrali zajedno sa publikom.

Ovo je veseo dan, pun šala, pesme, radosti. U nekim krajevima se okupljaju oko velike vatre, koju preskaču, negde se prerušavaju u razne smešne kostime, igraju, pevaju, ljuljaju se na ljuljaškama. U domovima se spremaju bogate trpeze, pune raznih đakonija mlečnog porekla sa kojima se od tog dana do Vaskrsa prestaje.

Meštani Prigrevice su izuzetno ponosni što od 1946. godine od zaborava čuvaju jedan lep običaj.

V. Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *