У МАРИНИ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОЈЕКТА БИЦИКЛИСТИЧКЕ СТАЗЕ АУСТРИЈА-СРБИЈА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Јавно предузеће за управљање путничким пристаништем и марином Апатин данас је било домаћин тренинга о Интерег пројекту бициклистичке стазе “Amazon of Europe Bike Trail”.
Реч је о трогодишњег пројекту финанцираном из програма “Intereeg Danube”, који повезује 5 држава – Аустрију, Словенију, Хрватску, Мађарску и Србију, 15 пројектних партнера, 10 придружених партнера и три реке – Муру, Драву и Дунав са циљем развоја јединственог туристичког производа.

– Оно што је битно јесте да ова бициклистичка рута великим делом пролази кроз Апатин, који је уједно и стајалиште. Сматрамо да ће бити веома значајно што ће велики број бициклиста који буду користили овај пакет и туристички производ заиста моћи да виде све оно што наша општина и цела околина може да понуди, рекла је Љиљана Крец, директорка ЈКП “Марина” коментаришући значај овог пројекта за Апатин.

Учесници тренинга имали су прилику, између осталог, да виде презентацију регионалног координатора о предлогу руте, почетним и завршним тачкама, подручјима за одмор, местима за заустављање.

-Данас се конкретно разговара о инфраструктури, о чему ће говорити координатори из Аустрије из фирме “Ревитал” који су дошли овде да презентују нашим учесницима и утврде предлог руте, почетне и завршне тачке, подручја за одмор, места за заустављање. Касније на лицу места утврдићемо како би изгледала та одмаралишта за бициклисте, како ће изгледати укупна инфраструктура на подручју од Бездана до Богојева, јер ово може имати само много користи за целу нашу општину, изјавила је Крецова.

У сарадњи са туристичким организацијама, пружатељима услуга, општинама и другим институцијама, “Amazon of Europe Bike Trail” отворен је, осим за бициклисте и за све љубитеље природе.

– Не само општина, него и приватни и сви други пружаоци услуга могу да затребају једном оваквом туристи јер он се креће у потпуно непознатом пределу, иде у једну авантуру у којој вероватно до тад није био. Не само пружаоци смештаја, услуга, исхране већ и сервисери бицикала и све оно што може у неком тренутку да им затреба. Оно што је најзанимљивије од овог пројекта јесте да се планира креирање једног комплетног туристичког производа који би се налазио на посебном сајту и рецимо у неком тренутку би туриста из Америке могао да букира годину дана унапред цео пакет, да крене из Аустрије и да дође до нас у Србију, каже Крецова.

Иначе, постојеће бициклистичке стазе, чија укупна дужина кроз свих пет држава износи преко 1000 километара, путем овог пројекта, биће повезане и опремљене одговарајућом инфраструктуром, дуж обала унутар планираног прекограничног резервата биосфере Мура-Драва-Дунав.

На данашњем тренингу учешће су узели представници Војводинашуме-Шумске управе Апатин и Шумског газдинства Сомбор, Завода за заштиту природе Војводине, Департмана за географију и туризам Природно математичког факултета из Новог Сада, Одељења за урбанизам и грађевинске послове и Општинске управе Апатин.

А.ДOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *