У КУПУСИНИ ОД ПЕТКА ФЕСТИВАЛ МАЂАРCКОГ ПОЗОРИШТА

APATIN KULTURA VESTI

НАЈАВЉЕН ДОЛАЗАК 17 АНСАМБАЛА И ПРЕКО 1000 УЧЕСНИКА

У Купусини су у току припреме за предстојећи Фестивал мађарских аматерских позоришта који ће окупити 17 позоришта и преко 1000 учесника.

–  Ове године славимо сто година играња позоришних представа у Купусини, а у склопу тога имаћемо сусрет мађарских ауторских представа. Очекујемо гостовање 17 аматерских позоришних група које представе изводе на мађарском језику. Гости нам долазе из Кикинде, Суботице, Сенте, окружних места, а ту смо и ми, као домаћини. Фестивал ће почети 5. и трајати до 19. априла и током трајања kупусински КУД „Петефи Шандор“ ће угостити 1050 учесника. Према распореду планирано је да се у току једног дана одрже по три представе. У сатници смо водили рачуна да за сваки ансамбл (од 40 до 50 чланова) буде довољно времена за припрему глумаца, монтирање сценографије као и њено размонтирање након наступа. Одредили смо седам активних дана за дешавања Фестивала, односно, извођење представа, рекао је Нандор Колесар, потпредседник КУД-а „Петефи Шандор“.

Сусрет ће се одржати под покровитељством општине Апатин која је и суорганизатор фестивала. Фестивал ће подржати и Савез мађарских друштава чије је седиште у Суботици. Техничку подршку пружиће Савез из Будимпеште, а организатори су обезбедили и додатна средства у виду донација и спонзорства.

– Првог дана је званично отварање Фестивала на којем ће се присутнима обратити председници Савеза и наше општине, а за завршницу Фестивала новосадско мађарско позориште ће одржати Гала концерт са представом „Том Сојер“. Све представе су на мађарском језику и већ смо почели медијско оглашавање, односно, рекламирање сусрета широм Војводине. Због тога очекујемо публику из целе Покрајине. Рачунамо да ће од 50 до 60 посетилаца бити стална публика, уз госте са стране. Сигурно да ће нас посетити мештани Свилојева, Дорослова, Богојева, Сонте, Бездана и околних села, каже Колесар.

Пре сто година прве представе које су игране биле су везане управо за Купусину, њене мештане и њихове обичаје. Често су обрађиване на духовит начин, а служиле су бољем дружењу и разоноди Купусинаца, али и посетама мештана околних села. У међувремену је Купусина добила леп простор за позоришне представе у оквиру Дома културе, и одржала традицију од века играња на даскама које живот значе.

– Представу коју ћемо играти на овом Фестивалу написао је наш чика Петер, чија дела су била јако читана. Умро је пре двадесет година, а ми смо изабрали његову представу „Преко Дунава“ да играмо баш поводом стогодишњице. Морали смо направити неке измене у оригиналном сценарију, зато што представа траје 3,5 сата, а према пропозицијама Фестивала немамо толико времена. Представа говори о послератним временима када није било довољно насељених места, па су се Купусинци селили преко Дунава. Када су стекли довољно имовине сељаци су се враћали у своје родно село где су подизали куће и куповали земљу. На сцени ће играти 40 глумаца, сви из Купусине. Сем главне глумице која је одабрала да се школује за глуму као животни позив, остало су аматери, изјавио је потпредседник КУД-а Купусина.

У жирију ће бити Ноеми Гужвањ, прослављена будимпештанска глумица.

– Драго нам је што смо успели постићи договор са њом, јер је за активног глумца тешко да одсуствује из позоришта девет дана, открио је Нандор Колесар.

Највећи изазов за организаторе представља смештај толиког броја гостију, а највећи страх да их не изневери публика.

Оквирни термини представа су 14, 16,30 и 20 часова, али ће заинтересовани о томе детаљно бити обавештени пред почетак Фестивала када ће се знати тачан распоред.

1 thought on “У КУПУСИНИ ОД ПЕТКА ФЕСТИВАЛ МАЂАРCКОГ ПОЗОРИШТА

  1. BAILO POKRAO LOVU I ŽIKA SA NJIMA U EKIPI , NEČEMO SE MI KUPATI U AKVA BAZENIMA BANJE U APATINU JOŠ DESETLJEĆIMA , NI OBRADOVIĆA DA ZABORAVIMO , NAJDUGOVEČNIJI DIREKTOR BANJE JUNAKOVIĆ , VELIKI ŽIKIN IGRAČ , POBEGAO U PENZIJU …AL DOĆE MACA NA VRATA…..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *