У БЕОГРАДУ ПРОМОВИСАНА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ОБНОВУ АПАТИНСКЕ СИНАГОГЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Синоћ је у Јеврејском културном центру у Београду обележена 130. годишњица од рођења композитора Пала Абрахама. Овај рођени Апатинац прославио се 1920-их и 1930-их као стваралац филмске и оперетске музике, а за кратко време постао је један од најпопуларнијих европских композитора свог времена.

На догађају је презентована иницијатива за обнову синагоге у Апатину, једне од свега четири преостале у Војводини и једине која још увек није реконструисана. Том приликом, Клара Сентђерђи из одељења за културу амбасаде Мађарске у Београду навела је да се ради о „малом, али историјски и архитектонски изузетно значајном објекту“, те указала на лоше стање у којем се синагога из 19. века данас налази.

Председница општине Апатин Дубравка Кораћ је истакла да је локална самоуправа посвећена очувању мултикултуралног наслеђа Апатина.

-Веома важан аспект тог наслеђа је реконструкција синагоге и наша жеља да јој удахнемо нови живот, као месту културе и историјског сећања, рекла је она.

Кораћева је објаснила да је прва процена да је за откуп и грађевинску реконструкцију потребан износ од 200 хиљада евра, а да ће средства бити прикупљана путем донација. Она је додала да се у Апатину налази и изузетно вредан „стенвеј“ клавир из 1912. године, који је некада био у власништву композитора Абрахама, те да је идеја да се овај инструмент такође рестаурира и смести у простор синагоге.

Присутне је укључењем из Шпаније поздравио и познати пијаниста Иштван Секељ, иначе потомак Пала Абрахама, који је подржао иницијативу за обнову синагоге.

Догађај је завршен извођењем најпознатијих арија из оперета Пала Абрахама и отварањем изложбе о јеврејском наслеђу Апатина, која ће наредних дана бити изложена у галерији Јеврејског културног центра.

У склопу обележавања 130. годишњице рођења великог композитора, у петак 25. новембра у апатинском Културном центру ће бити приређена пројекција филма о животу Пала Абрахама, као и концерт његових дела. Улаз на овај догађај је слободан.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *