У БЕОГРАДУ ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ АПАТИНСКЕ ГАЛЕРИЈЕ

APATIN KULTURA SRBIJA VESTI

11. јуна 2024. године  са почетком у 18 сати у АртГет галерији Културног центра Београд одржаће се промоција и разговор о монографији Галерије “Меандер” у Апатину, под називом “Огледало једне епохе” ауторке Радмиле Савчић. 

На догађају учествују: Сава Степанов, ликовни критичар, Јелена Кукић уредница Галерије Меандер, Данијела Обрадовић директор Културног центра у Апатину и Радмила Савчић, историчар уметности.

 Публикација обухвата деловање Галерије Меандер од оснивања 1961. до 2020. године. Кроз објектив деловања Галерије Меандер приказан је хронолошки преглед уметности од модернизма, постподернизма, авангарде и перспективе визуелне уметности двадесетпрвог века и кроз угао посматрања најзначајнијих момената развоја ликовних дисциплина и визуелне уметности. Исто тако садржи приказ аутентичних програма који су и референтне чињенице ове галерије, од којих је један од важних међународни Симпозијум скулптуре Меандер (1994-2017) из чије продукције овај градић на Дунаву поседује вредну и јединствену збирку скулптура у металу на отвореном простору, потом богату колекцију дела слика, скулптура, графика, ex librisa. Претходних шест година ауторка публикације, као дугогодишњи уредник галерије, сакупила је и изучавала огромну документацију у поседу галерије и из бројних галерија и музеја у Србији и из установа из бивших југословенских република, као и од уметника што ово издање чини значајним за историју уметности.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *