У АПАТИНУ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА

APATIN DRUŠTVO VESTI

У Дому културе апатинског ромског насеља свечаним приказивањем филма “Ко су Роми?/ Да се боље разумемо!-По шукар те хаљовамен!” обележен је “Дан Рома”. Догађају су поред локалног становништва присуствовали функционери Општине Апатин, као и представници “Romacted” програма, а све у циљу промоције и очувања ромске културе и идентитета.

Филм “Ко су Роми” представља интимну причу о животу Рома, њиховим традицијама, изазовима са којима се суочавају и богатству њихове културе. Приказивање филма била је прилика за присутне да се боље упознају са ромском заједницом, али и да се подстакне дијалог о важним питањима везаним за права и интеграцију Рома у друштво.

Координаторка за Ромска питања општине Апатин, Данијела Игнац се обратила присутнима истичући значај поштовања и разумевања различитости, као и подршку локалне самоуправе у промоцији једнакости и права свих грађана. Она је нагласила важност очувања ромске културе и традиције, као неизоставног дела културног идентитета општине Апатин.

Овај догађај представља још један корак ка унапређењу међуетничке толеранције, разумевања и сарадње у локалној заједници, али истовремено пружа прилику да се култура овог народа представи у правом светлу и достојанствено обележи “Дан Рома”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *