SVETSKI DAN PTICA PEVAČICA: GOST JOVAN LAKATOŠ-LAKI

APATIN DRUŠTVO VESTI

Po prvi put u Srbiji ove godine, za predstojeći vikend, biće obeležen „Međunarodni dan pevanja ptica pevačica u zoru“. Povodom ove prelepe vesti o pticama, posebno pevačicama, gost Radio Dunava je bio svetski priznat ornitolog i fotograf prirode Jovan Lakatoš-Laki, koji se sa svojim fotoaparatom bezmalo šest decenija druži sa pticama širom sveta.

-Mnogi ne znaju da početkom maja ptice se pare a tada cela šuma odjekuje od njihovog pevanja. Pevaju mužjaci i na taj način privlače pažnju svojih budućih partnerki. One, pak, biraju najlepše pevanje, ne samo zbog izbora budućeg mužjaka, već i zbig toga što pevanjem oni na neki način  daju do znanja da će biti dobri domaćini budućim ptićima-kaže Laki, dodajući da što su nekad u romantičarsko vreme bila pevanja trubadura u Veneciji.

Laki nam otkriva još jednu zanimljivost. Svi znamo da su slavuji najmelodičniji ali u Bačkom Podunavlju, nama nadomak Dunava, obitava neobična ptica, naša autohtona, žuto-crne boje, po imenu „Vuga“.-On je odličan pevač kome retko koja ptica može da odoli. Ona je naša autentična ptica mada zna da se seli u svojoj opijajućoj pesmi i dalje od ovih prostora-zaključuje naš ornitolog.

Laki nam otkriva i još jednu tajnu, koju znaju samo znalci ptica, ali ne i mi samo ljubitelji prirode.-Gavran, koji je ptica grabljivica, možda je „najintelegentiji“ pevač. On svju pesmu nema ali fanastično oponoša pesmu drugih ptica. Gavran raspolaže širokim repertoarom melodija koje imitira pa čak i  do domaćih pilića. Njegov cilj nije ljubavno parenje, za razliku od ptica pevačica, već plen, s obzirom da pripada rodu grabljivica-objašnjava Jovan Lakatoš-Laki, legenda od fotografa prirode koju će teško ko u ovom našem malom mestu moći da nasledi.

U projektu „Evrospke radiodifuzne Unije“ u kojem prvi put Srbija učestvuje zajedno sa šest radijskih evropskih radio stanica a koju zastupa Radio Novi Sad naš sugrađanin Lakatoš svojim gostovanjem imaće zapažen etarski prostor.

Tekst: Sofija Pualić-Špero/ Foto: Jovan Lakatoš-Laki