SUTRA GLOBALNA AKCIJA ISKLJUČIVANJA SVETLA “SAT ZA NAŠU PLANETU”

APATIN DRUŠTVO VESTI

Kancelarija za mlade opštine Apatin poziva sve građane da i ove godine podrže globalnu akciju isključivanja svetla pod nazivom “Sat za našu planetu”.

Ova najpoznatija planetarna volonterska akcija, čiji je organizator WWF Svetski fond za prirodu, jedna od najvećih organizacija u svetu koja se bavi zaštitom prirode, biće održana sedmi put u svetu, a peti put u Srbiji 23. marta.

Toga dana u poslovnim zgradama, domovima i školama, na znamenitim građevinama i spomenicima širom planete, u 20.30 časova biće isključena svetla na jedan sat, a u mnogim gradovima održaće se tematske manifestacije.

Cilj akcije je da se ukaže na prekomerno trošenje električne energije, čime se emituje više ugljen-dioksida, a što dovodi do ubrzanja klimatskih promena koje ugrožavaju ekosferu.

– Veliki uspeh je to što se iz godine u godinu povećava broj ljudi koji su spremni da učine jedan mali gest za očuvanje planete na kojoj živimo i isključe svetlo na sat vremena. Svaki sat može da bude “Sat za našu planetu” ukoliko promenimo navike i smanjimo potrošnju prirodnih resursa. U Srbiji se prošle godine u akciju uključilo preko 40 gradova i opština, a ove godine očekujemo još veći odziv i pozivamo sve građane i organizacije da se uključe u akciju. Svako može i treba da utiče na budućnost planete i da živi u skladu sa prirodom – izjavila je Duška Dimović, direktor programa WWF u Srbiji.

U Srbiji se ove godine u akciju uključuje preko 50 gradova i opština, brojne republičke, pokrajinske i lokalne institucije, nevladine organizacije, preduzeća i pojedinci. Posebnu podršku najvećoj globalnoj akciji pružiće i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Gradska uprava grada Beograda – sekretarijat za zaštitu životne sredine i Grad Novi Sad.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *