ШУМСКА УПРАВА АПАТИН ФОРМИРАЛА НОВИ РАСАДНИК

APATIN EKONOMIJA VESTI

Одлукопм Владе Србије о уступању дела пољопривредног земљишта Јавном предузећу “Војводинашуме”, Шумска управа Апатин је добила прилику да измести део расадничке производње из постојећег расадника „Канлија песак“ у проширени део расадника „Зверињак“.

Ова мера је била неопходна, јер се производња садног материјала у расаднику „Канлија песак“ обавља дуже од 50 година, без прекида, на истој површини, и последњих деценија су забележени све слабији производни резултати у односу на очекивани квалитет садног материјала и поред тога што се у расаднику примењују све агро-техничке мере.

У сарадњи са Институтом за низијско шумарство и заштиту животне средине извршена је педолошка анализа земљишта и детерминисана су два типа земљишта одговарајућих својстава на површини од 22 хектара. Почетком априла извршено је машинско пикирање резница.

Успешна обнова шума је зависна од квалитетног садног материјала, и због тога се организовању расадничке производње придаје посебна пажња, каже Миодраг Перовић, директор Шумске управе Апатин.

-Припреми земљишта за пикирање је посвећена посебна пажња. Ту смо ограничени постојећим ресурсима, међутим, успели смо припремити земљиште за пикирање довољне дубине да резнице без тешкоћа буду испикиране. Извршено је зимско орање, па прво тањирање. Међутим, како нисмо добили повољну дубину и гранулацију земљишта, извршили смо поново тањирање и сетвоспремање земљишта непосредно пред пикирање резница, објаснио је Перовић.

Након израде резница, оне су биле смештене у хладњачи набављеној за те потребе, а дан пре пикирања, резнице су потопљене 24 часа у воду и извршена је њихова превентивна дезинфекција.
Пре самог пикирања је извршено трасирање редова и обележавање редова, помоћу канапа и трски.

Размак резица је условљен постојећом механизацијом и жељом за производњом што јачег садног материјала. Размак приликом пикарања резница ЕАТ-а износи 1,5 x 0,65 метара, а код пикирања резица врбе растојање је 1,5 x 0,32 метара.

Миодраг Перовић је рекао да је само пикирање резница извршено машинским путем, специјалним прикључним уређајем фирме „SPAPPERI“.

-Ово нам је друга сезона и веома смо задовољни њеним учинком. Морали смо је мало дорадити, и на њеном задњем делу су наши вешти механичари додали мотикице у циљу загртања резница, јер је овај прикључак за машинско побадање резница намењен пре свега воћарима, и прилагођен је њиховим потребама, нагласи је директор Шумске управе Апатин.

Према упутству произвођача при коришћењу максималног капицетета уређаја, норма је 2.800 испикираних резница на час, што за 7 часова износи 19.600 комада.

-Код пикирања ЕАТ-а, скидамо сваку другу хватаљку што значи 1.200 пикирања на час, или пошто је норма за једног радника на час 1.200 комада а машину опслужује посада од четри радника, машина на пикирању резница тополе дневно мења три радника, а при пикирању резница врбе 12 радника, каже Перовић.

Након пикирања Шимска управа Апатин је спремна за третирање земљишта хербицидима против корова, за неопходно наводњавање и за спровођење мера неге садница.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *