SRBI IZ KUMANOVA I PRIGREVICE ZAJEDNO ZAIGRALI

APATIN KULTURA VESTI

ODRŽANO FOLKLORNO VEČE SKUD „SRPSKI VEZ“ I KUD „PRIGREVICA“

U Domu kulture u Prigrevici održano je „Folklorno veče“ u kome su učestvovali Srpsko kulturno-umetničko društvo „Srpski vez“ iz Kumanova u Makedoniji i KUD „Prigrevica“ iz Prigrevice. SKUD „Srpski vez“ nastupio je predizvođačkim i izvođačkim ansamblom, solistkinjom Tamarom Akimovskom i orkestrom, dok se KUD „Prigrevica“ predstavio dečjim i izvođačkim ansamblom, i solistkinjom Ankica Polovina.
Celukupan program bio je u znaku srpskog prijateljstva Srba iz Makedonije i Srbije, a publika nije štedela dlanove. Gosti su oduševili energičnim nastupom, veselim ritmovima igara iz Kumanova, Prizrena i Gnjilana, a domaćini su se predstavili igrama iz Like i Banije.
– Naša saradnja je počela preko zajedničkog prijatelja koji organizuje njihova gostovanja po Srbiji i udruženja koja organizuju druženja Srba iz Srbije i Makedonije. Verovali, ili ne, pre samo desetak dana dogovorili smo ovaj koncert. Cilj nam je bio da se Srbi iz dijaspore upoznaju sa pesmama, igrama i običajima Srba u matici. Igre iz Kumanovskog polja, koje su odigrali gosti, veoma retko imamo priliku videti u našoj sredini, rekla je Dušica Mrđenović, umetnički rukovodilac KUD-a „Prigrevica.
Ona je dodala da je prigrevački KUD od svog ponovnog pokretanja 1996. godine bio izuzetno uspešan. Prigrevčani su u svom mestu i na gostovanjima poznati kao dobri folklorni igrači, ali i po odanoj publici. Stoga, ne čudi što je i večeras sala prigrevačkog Doma kulture bila skoro do poslednjeg mesta ispunjena.
SKUD „Srpski vez“ formiran je 25. septembra 2013. godine u Kumanovu, na inicijativu Srpske zajednice u Makedoniji. Neguju kulturni identitet Srba koji žive u Republici Makedoniji, čuvaju tradicionalne igre i pesme i prenose srpsku kulturu na mlađe naraštaje i širu društvenu zajednicu.
– Ovog vikenda gostovali smo u Novom Sadu, Somboru i Prigrevici. Povezao nas je Prigrevčanin Marko Teslić sa lepim ciljem spajanja Srba sa svojom maticom. Nama, kao jedinom Srpkom KUD-u u Makedoniji koji se bavi isključivo očuvanjem srpskog folklora, srpske kulture, a to znači i jezika, mnogo znači ovo gostovanje. Moram da naglasim i da smo fantastično primljeni, da se zahvalim i Dušici i Prigrevčanima koji su nas toplo dočekali. Osećamo kao da smo kod kuće i našim ljudima u Kumanovu prenećemo lepe utiske. Kako kažu: „Lako je biti Srbin u Srbiji, teško je biti Srbin izvan Srbije“, pa nama svaki dolazak u matičnu zemlju mnogo znači, rekao je Dalibor Kitanović, predsednik SKUD-a „Srpski vez“.
Ovaj KUD ima preko 120 članova, dečiji, omladinski i izvođački ansambl, pevačku i dramsku sekciju i biblioteku, kroz koje neguju srpsku baštinu u Makedoniji.