СОМБОРЦИ НИЗОМ СВЕЧАНОСТИ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН ГРАДА – ПОВЕЉА ДР ДАРКУ КОСАНОВИЋУ

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Низом манифестација Сомбор је јуче обележио Дан града, 17. фебруар. Свечана академија одржана је у Народном позоришту. Тим поводом, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, Повељу града уручила је др Дарку Косановићу, хирургу Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ у овом граду, за завидне резултате у области хирургије, као и допринос на изради Плана јавног здравља града. Њему је припала и новчана награда од 120.000 динара.

Заслужним колективима, организацијама и појединима уручене су захвалнице.

У Галерији „Милан Коњовић“ отворена је тематска изложба „Жене у сликарству Милана Коњовића“. Поред тематског, носи и ретроспективни карактер јер се у поставци налазе 50 уметничких дела Милана Коњовића која су настала у периоду од 1919. до 1990. године, а осим уља на платну чине је и цртежи и пастели. Изложба слика „У том Сомбору – град кроз призму сликара“ која прати монографију Милана Степановића, посетиоци могу да виде у Галерији савремене уметности Градског музеја.

Сомбор је статус слободног краљевског града стекао 17. фебруара 1749. године, када је Аустроугарска царица Марија Терезија, потписала привилегијално писмо. У времену између два светска рата Сомбор је изгубио статус града, да би му одлуком Владе Србије, односно усвајањем Закона о територијалној организацији Републике Србије, статус био враћен 2008. године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.