SNS PREDSTAVIO SVOJ PROGRAM RAZVOJA TURIZMA U OPŠTINI APATIN

APATIN POLITIKA SOMBOR SRBIJA STRANAČKA HRONIKA SVET VESTI VOJVODINA

Opštinski odbor Srpske napredne stranke organizovao je prezentaciju svog programa za razvoj turizma u opštini Apatin. Učesnici tribine su analizirali trenutnu situaciju, prezentovali uzroke i predstavili konkretne mere i planove kojim bi se oni eleminisali. SNS-ov savet za lokalno-ekonomski razvoj svojim programom predviđa mogućnost boljeg rasporeda postojećih turističkih  manifestacija i pokretanje novih. Bolje iskorišćavanje kulturno-istorijske zaostavštine podunavskih Nemaca , potencijala prirodnog rezervata Gornje Podunavlje te moguće organizovanje tim-bilding tura i foto-safarija.

SAOPŠTENJE

U ponedeljak 28. Marta 2016. u maloj sali sindikata stručnoj javnosti je predstavljen program za razvoj turizma opštine Apatin Saveta za lokalni ekonomski razvoj OO SNS Apatin.

U prvom segmentu prezentacije identifikovana je trenutna situacija u apatinskom turizmu za koju su se svi složili da je loša. Nakon toga su prezentovani uzroci takve situacije:

 • Nejasna lokalna filozofija turizma
 • Malo događaja koncentrisanih u kratkom vremenskom periodu
 • Neadekvatno uređeni sadržaji za visoke standarde modernog turizma
 • Gotovo nepostojeća promocija

Sledeći segment prezentacije je predstavljanje konkretnih mera i planova kojim bi se pomenuti uzroci eliminisali, pa je u tom kontekstu savet izložio 5 osnovnih ciljeva koje stavlja pred sebe, a to su:

 1. Apatin – opština ispunjena atraktivnim događajima raspoređenim tokom cele godine
 • Razmatrane su mogućnosti boljeg rasporeda postojećih manifestacija, ali i mogućnosti pokretanja novih manifestacija, naročito u periodu avgust meseca kada je u opštini na odmoru veliki broj ljudi koji su na privremenom radu u inostranstvu.
 1. Apatin – mesto edukovanih i efikasnih kadrova u turizmu
 • Govorilo se o povratku mladih stipendista u opštinu nakon završenih studija, materijalnoj i logističkoj podršci za sticanje stručnih licenci (npr. turističkog vodiča), edukativnim radionicama za pružaoce usluga u turizmu.
 1. Apatin – lider u Vojvodini za izletnički turizam, ekskurzioni turizam i tim-bilding ture
 • Fokus ovog izlaganja je bio na tim-bilding turama i značaju tržišta Novog Sada za iste, s obzirom na rapidan rast IT industrije u istom i na veliki broj firmi sa značajnim brojem mladih zaposlenih.
 1. Apatin – centar poseta podunavskih Nemaca koji dolaze u Srbiju
 • Pomenuta je bogata kulturno-istorijska zaostavština podunavskih Nemaca sa ovih prostora, njihova volja i želja da se upoznaju sa životom svojih predaka ili podsete prošlosti u Vojvodini. Posebno je napomenuta važnost udruženja koje se bave istorijom i tradicijom Nemaca sa ovih prostora a koja imaju odlične kontakte i veze u zemljama Zapadne Evrope.
 1. Apatin – jedan od lidera regiona u Ekoturizmu
 • Pričalo se o zaštićenim dobrima, foto-safariju, saradnjom sa službama i preduzećima za zaštitu i upravljanje prirodom kao i potencijalima biosfere i prekogranične saradnje sa drugim teritorijama ali istom prirodnom celinom.

Poslednji deo radnog sastanka se odnosio na komentare i sugestije prisutnih gostiju koji su izneli svoja mišljenja i dodatne stavke koje će Savet svakako razmotriti i uneti u program.

Izvor-OO SNS Apatin

ler apatin turizam