SLIKA NEBOJŠE ŠĆEKIĆA U MUZEJU U BRAZILU

APATIN KULTURA VESTI

Od pre nekoliko dana, slika Apatinca Nebojše Šćekića nalazi se u stalnoj postavci muzeja u gradu Kasavelu u Brazilu. Put ove slike do brazilskog muzeja izgledao je ovako: na prodajnoj izložbi u Liježu u Belgiji prodato je pet Ščekićevih slika. Jedna je otišla u Pariz, četiri je kupio kolekcionar iz Brazila. On je ponudio muzeju u Kasavelu slike od 10 autora, a muzej je kupio samo Šćekićevu sliku.
Nebojšu Šćekića, koji živi kao slobodan umetnik ova vest je silno obradovala i, kako kaže, napunila mu baterije za dalji rad i dala mu mnogo samopouzdanja kao slikaru.Šćekić je i dalje projektant, veran arhitekturi na kojoj je diplomirao. O vezi slikarstva i arhitekture on kaže:
– Kombinacija slikara i arhitekte je poznata od Mikalandjela, a kod nas su poznati primeri Milića od Mačve i velikog našeg slikara koji živi u Parizu, Vladimira Veličkovića. Uostalom, na arhitekturi sam cela četiri semestra učio i slikanje.
Inače, Ščekić najradije slika portrete i urbane pejzaže. Kaže da kao arhitekta odiše tačnošću, preciznošću. Najviše slika uljem i radi špahlom i krupnom četkom. Iako ima 55 godina, Šćekić deluje vrlo mladoliko, a na to je, najverovatnije uticao i poslednji uspeh.

Šćekić Nebojša, Brazil, Apatin Šćekić Nebojša, Brazil, Apatin Šćekić Nebojša, Brazil, Apatin